Напитките контролират и мозъка

Оказва се, че изкуствено добавените подсладители предизвикват усещане за глад

Напитките контролират и мозъка

Захарта в напитките е обект на дебати от много време. Въпросът доколко са полезни или вредни тези питиета, все стои без категоричен отговор. Макар повечето диетолози да стоят безучастни, някои учени се страраят всячески да докажат вредното въздействие на подсладителите в напитките.

Резултатите от изследване, направено от учени от Медицинския университет в Йейл сочат, че фруктозата в подсладените питиета предизвиква мозъка да си мисли, че сме гладни. Това механично ни кара да посегнем към вратата на хладилника и да хапнем, каквото намерим. Сами се досещате, че подобно поведение лесно може да доведе до наднормено тегло. 

Реакциите на участниците в изследването доказват, че при тези, които пият напитка с фруктоза, се наблюдава скок в предния дял на хипоталамуса. Именно там се намира центърът на глада и ситостта. От друга страна, хората, консумирали питиета със същия вкус, но с глюкоза вместо фруктоза, нямали никакви смущения в организма.

Заключението е, че соковете и газираните напитки с високо задържание на фруктоза могат да ни доведат до преяждане, защото изпращат грешни сигнали до мозъка. Глюкозата се оказва доста по-безопасна в това отношение.

Затова експертите ни съветват да консумираме само прясно изцедени сокове, които да подслаждаме с глюкоза. Поне можем да бъдем сигурни, че напълняването ни няма да е следвие от захарта в напитките.

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



4
Не е посочен 21.01.2013|23:03
Май е по добре да наблягаме на водата и да избягваме другите безалкохолни напитки.
3
Не е посочен 21.01.2013|14:33
аз успях , не знам как :) но тези изкуствени напитки са си много вредни
2
Не е посочен 21.01.2013|12:50
Колкото повече вода приемаме дневно толкова е по добре за организмът ни а и много по полезно от напитките с изкуствени подсладители.
1
Не е посочен 21.01.2013|11:30
така и не успях да си наложа да пия повече вода, а трябва.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay