Следпразнична депресия: Що е то и как да се справим?

Следпразничната меланхолия е обичайно преживяване, но със свързано съзнателно отражение, грижа за себе си и позитивно планиране, хората могат да се адаптират с обновен смисъл.

Следпразнична депресия: Що е то и как да се справим?

Празнуването на Коледа и Нова година  често носят  смях, топлина, вълнение и усещане за уют със семейството,  близките и приятелите ни. Въпреки това, след като празничният сезон приключи, мнозина се чувстват смутени от едно специфично състояние на тъга и меланхолия. Това състояние се нарича следпразнична депресия.

Този феномен се характеризира със  смесица от емоции, включително тъга, умора и чувство на разочарование , след като вълнението и очакванията от празниците изчезнат.

Следпразничната депресия, появяваща се около или непосредствено след Коледа и Нова година, може да се обясни с различни фактори. Постоянното очакване и вълнение около тези значими събития създават усещане за повишени емоции, но след като празненствата приключат,  може да възникне чувство на празнота, оставяйки хората чувстващи се без мотивация и дори меланхолични.

Ето и няколко съвета как да се справите със следпразничната депресия:

Отделете време, за да се рефлектирате върху  положителните моменти и преживявания от празничния сезон . Ценете създадените спомени с близките си. Това може да помогне да се премине от фокуса върху края на празниците към благодарността за преживените моменти.

Постпразничната меланхолия често произтича от нереалистични очаквания, особено в чисто символичното преминаване от старата към новата година. Празничният сезон е само  част от годината, и животът ще се върне към своя обичаен ритъм  – динамичен, но много често монотонен. Създаването на реалистични очаквания може да помогне за управлението на разочарованието, свързано с края на празниците.

Уверете се, че спите достатъчно, поддържате балансиран и здравословен режим на хранене и се занимавате с дейности, които ви правят щастливи и релаксирани. Грижата за  физическото и психическото здраве е от съществено значение по време на този преходен период .

Вместо да се задълбочавате в края на празниците , планирайте за бъдещето  – като ново хоби или следващата ви почивка. Създайте нови цели, планове за вълнуващи активности или се впуснете в нов проект. Имайки нещо, на което да се  радвате в бъдеще, може да ви поднесе настроение и целенасоченост.

Поддържайте контактите с близките, семейството и пряителите си. Било то чрез телефонни обаждания, видео обаждания или лични срещи, поддържането на връзката с близките ви може да предостави усещане за продължителност и подкрепа.

Следпразничната меланхолия е обичайно преживяване,  но със свързано съзнателно отражение, грижа за себе си и позитивно планиране, хората могат да се адаптират с устойчивост и обновен смисъл.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay