Фалафелите са ароматни топчета от смлян нахут, билки и подправки. Те обикновено се пържат, но днес ще пробваме по-здравсловния вариант - във фурната. Сервирайте ги в пита с вкусни зеленчуци и смейестовото или приятелите ви ще си оближат пръстите!
Необходими продукти:
1 ч.ч. неварен нахут, накиснат за 24 часа, отцеден, изплакнат и подсушен
½ ч.ч. нарязан шалот или жълт лук
3 скилидки чесън
1 ч.л. лимонова кора
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. смлян кориандър
¾ ч.л. морска сол
¼ ч.л. лют червен пипер
¼ ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. нарязани пресни листа и стъбла от кориандър
1 ч.ч. нарязани пресни листа и стъбла от магданоз
За сервиране:
Питка
Хумус
Нарязани на кубчета зеленчуци - домат, краставица
Пресни билки - нарязан магданоз, пресен джоджен
Маринован червен лук
Тахан сос
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200 gradusa и постелете голяма тава с хартия за печене.
В голям кухненски робот поставете нахута, шалотa, чесънa, лимоноваta кора, кимионa, кориандърa, солta, пипера, бакпулверa, кориандърa, магданозa и зехтинa. Разбийте, докато се смесят добре, но не трябва да стават на пюре.
Вземайте кличесто от 2 супени лъжици, което да оформите с ръцете си. сместа би трябвало да ви стигне за 12 до 15 топчета.
Поставете ги върху тавата за печене. Поръсете обилно със зехтин или олио (това е тайната да ги направите влажни и хрупкави, тъй като ще ги печете, вместо да ги пържите) и печете 14 минути. Обърнете и печете още 10 до 12 минути или докато станат златисто кафяви и хрупкави отвън. През последните минути от печенето увийте питата във фолио и я затоплете във фурната.
Сглобете питата с малко хумус, нарязани на кубчета зеленчуци, фалафел, билки, маринован червен лук и обилни струйки тахинов сос.
Ммм, прияде ни се!
0 | 0 |