Тези мъфини с овесени ядки и банан постигат перфектния баланс на подправки и сладост. Овесените ядки омекват по време на печене, което прави тези мъфини достатъчно засищащи за закуска. Колкото по-узрели са бананите, толкова по-сладки ще бъдат мъфините. Кафявите банани дават най-силен вкус, но жълтите с някои петна работят също толкова добре. Ако не искате да правите мъфини, изпечете тестото в тава за хляб, докато дървената клечка в центъра излезе чиста.
Хранителни бележки
Добри ли са бананите?
Те са известни със съдържанието си на калий, но това не е единственото нещо, за което бананите са полезни. Бананите са добър източник на енергия от въглехидрати, особено когато се комбинират с протеини или здравословни мазнини като фъстъчено масло. Бананите също са добър източник на фибри и съдържат специален вид фибри, наречени устойчиво нишесте. Това специално нишесте осигурява храна за вашите полезни чревни бактерии – а здравите черва могат да подобрят цялостното здраве.
Има ли ползи за здравето от използването на пълнозърнесто брашно?
Пълнозърнестото брашно се прави с цялото семе на зърното на пшеницата. Това означава, че по-голямата част от естествените хранителни вещества на пшеницата са запазени - за разлика от рафинираното бяло брашно, при което са премахнати хранителните външни слоеве. Пълнозърнестото брашно предлага фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. Включването на пълнозърнести храни във вашата диета е свързано с по-здрави черва и намален риск от заболяване.
Здравословни ли са овесените ядки?
Подобно на други пълнозърнести храни, овесът може да помогне за успокояване на хронично възпаление, за което е известно, че влияе отрицателно върху хроничните заболявания. Овесът осигурява енергия от въглехидрати, както и от растителни протеини, витамини, минерали и антиоксиданти. Редовното ядене на овес е свързано с по-ниски нива на холестерол и по-здраво сърце.
Съставки
3/4 чаша пълнозърнесто брашно
3/4 чаша универсално брашно
1 1/2 чаена лъжичка смляна канела
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сол
2 зрели банана, намачкани (около 1 чаша )
2/3 чаша пълномаслено мляко
1/3 чаша растително масло
1/4 чаша мед
2 големи яйца
1 1/2 чаени лъжички ванилов екстракт
-
Загрейте фурната до 180°С. Намажете форма за мъфини с 12 чаши със спрей за готвене.
-
Комбинирайте 1 1/4 чаши овесени ядки, пълнозърнесто брашно, универсално брашно, канела, сода за хляб, бакпулвер и сол в средна купа; разбийте, докато се смесят добре.
-
Комбинирайте банани, мляко, масло, мед, яйца и ванилия в голяма купа; разбийте с електрически миксер на средна скорост, докато се смесят добре, около 1 минута.
-
Добавете брашнената смес към банановата смес; разбийте на ниска скорост, докато се комбинират и се образува гъсто тесто, около 45 секунди, като спирате, за да изстържете страните, ако е необходимо.
-
Изсипете тестото в подготвените чаши за мъфини ( 1/3 чаша всяка). Поръсете върховете с останалата 1/4 чаша овесени ядки. Печете, докато стане златисто и дървена клечка, забодена в центъра, излезе чиста, около 18 минути. Оставете да се охлади за 10 минути; сервирайте топли.
0 | 0 |