В момента, в който настъпи есента, незабавно се отправяме към популярните вериги кафенета, за да се насладим на любимото тиквено лате. Тази напитка е истинска есен в чаша и ни се иска да ѝ се наслаждаваме постоянно. Защо тогава да не опитаме да я приготвим съвсем сами у дома? Оказва се, че не е чак толкова трудно, а отделеното време наистина си заслужава. Пък и няма нищо по-хубаво от домашно приготвените напитки, защото винаги знаем какви точно съставки сме употребили.
Ето какво ще ви бъде необходимо:
Мляко (можете да използвате и алтернативно мляко от ядки или соя)
Пюре от тиква (можете да го закупите или да го приготвите сами). За да подсилите вкуса и аромата на купеното пюре, задушете го за няколко минути в тенджерка с капак, докато малка част от количеството изври.
Захар (с кафява захар или мед ароматът става още по-наситен.)
Смес от подправки - ванилия, цейлонска канела, джинджифил и индийско орехче)
Топло или студено кафе (в кафенетата обикновено се използва еспресо)
Начин на приготвяне:
Започнете, като загреете млякото и тиквеното пюре в съд на котлона. Добавете захарта, подправките и ваниловия екстракт или ванилията на прах. Ако разполагате с ванилия от шушулка - още по-добре.
След това смесете тиквената смес с кафето. Разпределете го в две чаши и по желание добавете бита сметана. поръсете с малко канела за добавяне финален щрих. толкова е лесно и няма нужда да се редим на опашка в кафенето.
0 | 0 |