Откакто веган храненето започна да става все по-популярно по света, толкова по-често започнахме да чуваме наименованието хранителна мая. Все повече вегани използват тази съставка, за да обогатят своите постни ястия. Но какво точно представлява тя, с каква цел се употребва и какви са ползите ѝ за организма ни?
Хранителната мая идва от вид дрожди, известни като Saccharomyces cerevisiae. Има и друга разновидност на този вид дрожди, която се нарича бирена мая. Въпреки че хората понякога използват термините взаимозаменяемо, важно е да се отбележи, че хранителната мая не е същата като бирената мая.
Хранителната мая е подобна на тази, която използваме при направата на печива, но се подлага на процес на нагряване и сушене, който я прави неактивна. Тя не съдържа млечни продукти и обикновено е без глутен. В резултат на това може да бъде полезна добавка за хора с хранителни алергии или чувствителност, както и за тези на ограничени диети. Освен това е с ниско съдържание на мазнини и не съдържа захар или соя.
Хранителната мая е отличен източник на витамини, минерали и висококачествен протеин. Обикновено една четвърт чаша хранителна маясъдържа:
- 60 калории
- 8 г протеин
- 3 г фибри
- 11,85 мг тиамин или витамин B-1
- 9,70 мг рибофлавин или витамин B-2
- 5,90 мг витамин B-6
- 17,60 микрограма (mcg) витамин B-12
Също така е богата на витамин B-3, калий, калций и желязо.
Повишава енергията
Витамин B-12 може да помогне за увеличаване на енергията, като дефицит на този витамин може да доведе до слабост и умора. Хранителната мая може да бъде особено полезна за вегетарианци и вегани, ако има добавен витамин B-12, тъй като този витамин се среща предимно в животински продукти.
Подсилва имунната система
Проучване показва, че щамът на дрождите в хранителната мая, може да поддържа имунната система и да намали възпалението в резултат на бактериална инфекция. Може също да бъде полезна при лечение на диария.
Помага ни да имаме здрави кожа, коса и нокти
Хранителната мая се бори с чупливите нокти и косопада. Може също да помогне за намаляване на акнето и подобряване на други често срещани кожни проблеми, особено в юношеството.
Полезна е при бременност
Дамите, които планират бременност трябва да приемат 400-800 mcg фолиева киселина на ден, за да предотвратят вродени аномалии и да подпомогнат растежа на плода. Производителите често обогатяват хранителната мая с фолиева киселина, което може да я направи полезна добавка за бременни жени.
Някои брандове обаче може да съдържат повече от стандартна порция фолиева киселина, така че трябва да се консултирате с лекар, преди да я използвате като добавка.
Как се изпозлва?
Можете да я използвате в почти всичко. Някои хора я добавят към салата, други я поръсват върху задушени зеленчуци или я смесват в сосове и дресинги. С хранителна мая можете да обогатите и любимия си авокадо тост или да я използвате вместо пармезан върху спагети.
0 | 0 |