Помощ! Детето ми страда от безсъние

Заспиването възможно!

Помощ! Детето ми страда от безсъние

Сигурно всички майки искат да са магьосници, да могат само с едно щракване на пръстите да приспят ревливото бебче и то да се унесе в сладък сън, а те самите най-накрая също да успеят да поспят. Такава хипноза, обаче, за съжаление не е възможна, но пък съществуват много малки трикове, които ще ви помогнат да се справите с детското безсъние.

Разпознавайте умората

Можете да си мислите, че още е рано за сън, но единственото, което трябва да има значение е това дали детето ви е уморено и дали няма нужда от почивка. Ако не различите признаците на умора – безпокойство, плач, свръх активност и раздразнителност, след това ще ви бъде още по-трудно. Сънят за едно преуморено бебе идва след часове мъчение и за майката, и за него, и определено не е спокоен и ползотворен.

Комфорт

Ако леглото е прекалено малко или разположено към пряка слънчева стетлина, със сигурност ще дразни мъника и той ще заспива много трудно. Възглавничката трябва да бъде мека, както и светлината в стаята. Материите на бебешките завивки е задължително да са качествени и решени в меки цветове, за да не дразнят детските очи.


Сухо, чисто, нахранено

Това са основни изисквания, които всеки добър родител знае, че трябва да спазва. Те са най-важни и при заспиването – ако случайно бебето ви се е напишкало без да разберете, няма почти никакъв шанс да заспи преди да смените пелените му със сухи и добре ухаещи. Гладът също е враг номер едно на бебетата - те имат нужда от чести хранения и спокойния сън идва само след едно такова.

Нани-на

Още в утробата бебетата чуват и възприемат звуци, а когато се появят на бял свят разпознават онова, което са чували, докато все още са били "вътре". Детските песнички, музикални играчки или просто гласът на мама могат да успокоят всяко бебе. Колкото по-рано започнете да говорите, четете или пеете на детето си, толкова по-рано то ще свикне със звуците, а след тях – с думите и с изговарянето им.

 

Бебетата са последователни

Режимът за малките е от изключителна важност. Педиатри и детски психолози застават зад това, че само пет дни след раждането си бебокът вече изгражда навиците си и свиква с времевите режими – час на събуждане, на хранене, игра или пък плач. Обикновено всичките тези неща се случват по едно и също време през денонощието.

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 10.01.2011|11:39
"...Възглавничката трябва да бъде мека..." сега педиатрите съветват бебетата да не спят на възглавница, защото могат да се задушат, вместо това да наклоним матрака под ъгъл 30градуса и да не използваме възглавница за бебето.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay