Ти и твоят малчуган, победители в битката с килограмите

За една семейна победа

Ти и твоят малчуган, победители в битката с килограмите

Затлъстяването крие сериозни опасности за нашето здраве. Всички го знаем и с този факт не откриваме топлата вода. Но в тази статия ще поговорим за неприятното "модерно" заболяване, чиято тенденция следват не само възрастни, но и малчугани.

 

Затлъстяването върви ръка за ръка с психологични и физични проблеми. При подрастващите то носи негативни емоции като ниско самочувствие, изкривена представа за себе си и личностните качества, както и депресия. Здравословните проблеми, които причиняват допълнителните килограми са все сериозни заболявания - хипертония, сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, диабет, астма, сънна апнея. Опасни и стряскащи болести, още повече за вашето малко и обично същество.

 

За да подадете спасителния пояс на вашия пухкав малчуган, ние ви предлагаме няколко съвета, които идват на помощ в ожесточената битка.

 

Възпитавай на здравословни навици. Момичетата са склонни към напълняване между 9 и 12 години, така че по-добре започни възпитателния курс преди това. Колкото по-малки, толкова по-здрави. Замени шоколадовата вафла с вкусен плод, когато е време за награди. Може да използваш заплахата, че "сладкото е вредно" и го ядат само непослушните деца. Така детето ти ще израсне спазвайки основни здравословни навици без никакви усилия.

 

Дай пример, високото самочувствие е определящ фактор. Освен ролята на възпитател, въплъти се и в звезда на пиедестала. Покажи на твоето дете колко важно е самолюбието и вярата в себе си. Може да си поговорите по детски, като му обясниш, че понякога мама се справя с проблемите като вярва силно в успеха си. Решете заедно задачите по математика, като накрая го похвалиш, защото "без негова помощ нямаше да успеете". И така, ежедневно си намирай малки поводи, за да показваш на твоето създание колко умно и съобразително е.

 

Теглото не е тема за обсъждане, упражненията са. Насочи вниманието на детето към ползите от редовните физически упражнения. "Боксът ще те направи силен, а мама и татко ще се гордеят с теб" или "Балетът е за изящни и красиви момичета, а ти определено усещаш ритъма". Важно е да запалиш фитила на удоволствието към движението. Според експерти в областта натякването за излишните килограми води до прекалено стресиране и неприятни спомени за детството след това.

 

Няма място за сравнение. Ниското самочувствие се поражда основно от сравнението с другите. Детето ти не се нуждае от допълнителни факти, че е по-пълно или не изглежда толкова добре, колкото еди кой си. Дори да е очевидно - пропускай да говориш за това пред него.

 

Силните страни са важни, не слабите. Важно правило за всички родители, без значение теглото на детето им, е: Съсредоточете се над силните качества на отрочето си. Така то ще ги подобри и усъвършенства. Великите спортни състезатели не са станали толкова добри, защото са се вманиачили в слабите си страни. Те са успели, защото са подобрили таланта си.

 

Не е време за телевизия, а за игри пред блока. Тук трябва да се наложат някои основни правила, като гледането на телевизия или висенето пред компютъра за не повече от час. Тази виртуална мания, обзела децата по цял свят, е основният "убиец" на детския здрав организъм. Проблемът идва от там, че тъпченето пред екрана води до удоволствие за децата. За да унищожиш този вредител наложи стряскащи наказания, като лишаване от дневната парична сума или забрана за нещо любимо.

 

Създай прекрасните детски спомени, породени от игрите на гоненица или стражари и апаши. Отдели си някой уикенд и излез навън да поиграеш със семейството си. Няма нищо по-приятно и разпускащо от съвместната игра.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay