Редовната закуска е здравословен навик от детството

Цялото семейство на закуска

Редовната закуска е здравословен навик от детството

Закуската осигурява енергия и хранителни вещества, които са необходими на организма за добър старт на деня. Редовното хранене сутрин е свързано с подобрен прием на витамини и поддържане на здравословно тегло. От голямо значение е за децата и подрастващите, тъй като закуската дава сили за учене и добро представяне в училище, особено на малчуганите с понижена енергия. За жалост обаче това ядене най-често се пропуска, но лесно може да промените тази практика. Просто мотивирайте детето си да хапне, като приготвите нещо, което му е любимо.

 

Винаги има време за закуска

Повечето деца, а и младите хора стават от сън и веднага започват да вършат дейности, изискващи енергия. Докато човек спи, тялото му е било отпуснато, а мозъкът си е почивал, така че не е препоръчително да се втурне по задачи. Сутрешната потребност на организма от глюкоза не може да бъде задоволена без допълнителен прием на хранителни вещества. Още повече, закуската сигнализира на всички органи, че трябва да преминат в будно състояние, и осигурява енергия, така че тялото да бъде активно, а умът – изострен. Въпреки всеизвестните ползи от закуската, между 10% и 30% от децата в Европа пропускат да хапнат нещо сутрин. Ако нямате време да ядете, когато станете от сън, просто утре сутрин напуснете уютното легло 20 минути по-рано и направете мюсли за цялото семейство.

 

Здравословно сутрешно меню

Децата, които ядат на закуска, е много по-вероятно да покриват нуждите на организма си – те имат достатъчен дневен прием на важни витамини, минерали и фибри. Когато дойде време за закуска, не е чудно, ако на детето ви му се прияде едно от следните неща : млечни продукти, пълнозърнести закуски и хляб, сокове, плодове, яйца. Апетитът е обвързан с необходимостта на организма от един или друг тип храна. Като допълнение към оптималния дневен прием, се явява увеличената консумация на плодове и зеленчуци, която осигурява енергия, дори ако на детето ви му предстои ден с повишена физическа активност.

 

Дайте пример на децата си

Закуската подобрява цялостния прием на полезни вещества, което пък спомага за контрол над теглото. Децата ще се хранят сутрин, ако възрастните в семейството го правят. Както във всички останали ситуации, и тук родителите служат за пример, така че вместо да продължавате с вредния си навик да пиете кафе на гладно, защо не хапнете по един сандвич заедно с детето си? Ако програмата ви за деня не го позволява, то бъдете сигурни, че ще приготвите нещо вкусно за закуска, преди да излезете.

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay