Децата затлъстяват, ако не спят достатъчно

Малко сън – много килограми

Децата затлъстяват, ако не спят достатъчно

Главната причина за все по-често срещаното затлъстяване при децата е липсата на сън, ни убеждава ново проучване.

 

Ако ви е по-удобно, можете да сoчите с пръст веригите за бързо хранене колкото искате, но имайте предвид, че не само те са отговорни за световното затлъстяване сред малките. Време е да добавим недоспиването към списъка с виновниците.

 

С нарастването на епидемията от затлъстяване в САЩ, експертите трескаво търсят обвиняемия, който стои зад високия процент деца с надноемрно тегло. Те открили, че лоша диета и липса на упражнения не са единствените сътрудници на високото тегло – липсата на сън е директно обвързана със затлъстяването и други проблеми с метаболизма, според проучване публикувано в Pediatrics.

 

В резултатите от проучването е посочено, че е препоръчително децата да спят по 10 часа на нощ. Не по-малко. Дребосъците, които пропускат часове сън са много по-склонни към напълняване в сравнение с техни връстници, които си доспиват достатъчно.

 

Изследователи от Детска болница към Чикагския Медицински център и университета в Люисвил са изследвали моделите на сън и индекса на телесната маса на 308 деца на възраст от 4 до 10 годинки за една седмица. Децата носели специални гривни, които проследяват техните модели и навици на сън.

 

Хлапетата, които спели по-малко са имали повече промени в нивото на инсулин, липопротеини с ниска плътност и висока чувствителност към С-реактивен протеин на плазмените нива.

 

В превод: дечицата със затлъстяване са имали много по-нередовен сън през съботите и неделите, отколкото през седмицата и са си наваксвали много по-малко от изгубения сън от техните връстници, които са с балансирано тегло.

 

Дори малчуганите, които са дремели малко през седмицата, но са успявали да си наваксат пропуснатото през почивните дни, утрояват риска от затлъстяване. Това показва, че най-тежките дечица не доспиват достатъчно през почивните дни в сравнение с децата с по-нисък индекс на телесната маса.

 

Виден специалист по безсънието и нуждата от сън и директор на Клиника за Нарушения в съня, твърди че вече има много доказателства, които сочат за силна връзка между недоспиването и детското затлъстяване.

 

Изследователите призовават за повече образователни кампании на тази тема, помощ за семейства с подобни проблеми и подканване на родителите да учат децата си да спят достатъчно, като битка срещу световното затлъстяване сред малчуганите.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 29.05.2011|14:50
Не е достатъчно само да спазваме диета, за да бъдем здрави и във форма. Много важна е и физическата активност. Има тенденция за нейното спадане както сред възрастните, така и сред децата. Според данни на Националния център за опазване на общественото здраве всяко пето дете в България е със свръхтегло, а 12% от децата страдат от затлъстяване. Основна предпоставка за това е липсата на необходимите условия за спорт. 81% от децата и учениците желаят да спортуват, но не могат да осъществят това в своята естествена среда – училището.В отговор на този проблем се ражда инициативата "Активни и здрави" на Фондация "Димитър Бербатов" и "Данон Сердика". Целта й е създаване на трайни навици за здравословен начин на живот сред децата в училищна възраст чрез активен спорт и здравословно хранене. За повече информация за здравословното хранене, може да посетите http://www.aktivniizdravi.bg/nutrition.php?id=15
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay