Топ 10 на храните, които най-много увреждат зъбите ни

Топ 10 на храните, които най-много увреждат зъбите ни

Всички искаме да имаме красива усмивка и правим всичко възможно да го постигнем: редовно посещаваме зъболекар, ограничаваме яденето на сладки неща и се стремим да се храним здравословно. Въпреки това храните, които изглеждат безопасни често се оказват вредни за здравето ни.

Съставихме списък с храните,  които вредят на зъбите ни най-много.

10. Боровинки

Боровинките не оказват влияние върху здравето на нашите зъби, но ги боядисват в синьо. Разбира се, ако не ядете боровинки много често, това няма да се случи, но истинските им фенове трябва да бъдат подготвени, че зъбите им ще пожълтеят след време.

9. Бяло вино

Почитателите на бялото вино трябва да направят важен избор: любимата си напитка или здрав емайл. Вторият вариант трябва да бъде ваш избор, ако не искате зъбите ви да бъдат хипер чувствителни или крехки.

8. Червено вино

Червеното вино всъщност не се отразява на здравето на нашите зъби, но променя техния естествен цвят в грозен сив нюанс.

7. Чипс

Просто е: чипсът съдържа въглехидрати, които се превръщат в глюкоза под влиянието на слюнката. Това може да доведе до обикновен, но опасен кариес.

6. Дъвки

Дъвките може да ви изглеждат безопасни, но не са. Най-голямата опасност не е захарта, а разрушителното им влияние върху коронки и мостове. Освен това, когато дъвчете дъвка, производството на слюнка се увеличава, което води до алкална среда.

5. Пуканки

Кино без пуканки? Трябва да се замислите защо всеки пакет съдържа зърна, които не стават на пуканки. Освен това пуканките съдържат въглехидрати, които се превръщат в глюкоза.

4. Домати

Точно като цитрусовите плодове, доматите са кисели. Това важи не само за пресните домати, но и за различните сосове и ястия. Киселината уврежда зъбите и увеличава чувствителността им. Опитайте се да не готвите ястия, съдържащи домати твърде често.

3. Хляб, макарони и картофи

Храните, които съдържат много нишесте, се придържат към зъбите и остават с устата дълго време. Нишестето провокира образуването на гнездо за зъбна плака. Освен това нишестето се превръща в захар, когато има контакт със слюнката. Това може да доведе до появата на кариеси.

2. Сушени плодове

Сушените ябълки и круши са много сладки, докато сухите кайсии, сливи и други "дъвчещи" сушени плодове са опасни поради тяхната лепкава структура. Те буквално залепват захарта по вашите зъби. Захарта води до кариеси и уврежда емайла.

1. Чай

Всеки знае, че чаят съдържа кофеин, който има някакво отрицателно въздействие върху тялото, но не и върху зъбите. Има много по-малко флуор в чая от кофеина, но това е много по-лошо за зъбите ви. Флуорът е необходим на човешкото тяло, но когато има прекалено много от него, той засяга здравето на костите и зъбите. За да сте сигурни, не пийте повече от 4 чаши.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay