Остана ни една седмица до Великден. Една седмица да помислим за специалната трапеза и тъй като все още сме в цветно настроение от вчерашния празник, решихме да ви предложим за десерт един весел сладкиш, за който може би не сте се сещали предишните години. Торта от моркови. Със сигурност ще изненадате приятно цялото семейство, тъй като тя е хем лека и свежа като настъпващата пролет, хем и децата ще я свържат символично с Великденския заек.
Не е и прекалено сложна. Подготовката ѝ ще ви отнеме половин час, след това се пече най-много в продължение на един и покрай сладките приказки и обилния празничен обед, вече ще се е охладила достатъчно, за да я сервирате. Броят на парчетата зависи от това колко място сте си оставили за десерта. И със сигурност ще ви се иска да бяхте оставили повече!
Необходими продукти:
4 яйца
300 мл растително олио
400 гр захар
2 ч.л. екстракт от ванилия
250 гр брашно
2 ч.л. сода
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. смляна канела
330 гр настъргани моркови
110 гр натрошени орехи
За глазурата:
110 гр размекнато масло
220 гр размекнато крема сирене
480 гр пудра захар
1 ч.л. екстракт от ванилия
110 гр натрошени орехи
Начин на приготвяне:
1. Фурната се нагрява предварително до 175 градуса. Намажете с масло и посипете с брашно подходяща форма за печене.
2. Разбийте в голяма купа яйцата, олиото, захарта и двете чаени лъжички ванилия. Добавете към сместа брашното, содата, бакпулвера, солта и канелата. Разбъркайте добре, след това включете и морковите, последвани от орехите. Ако не обичате орехи в сладкиши, можете просто да ги пропуснете. Изсипете сместа в приготвената форма за печене.
3. Печете в предварително загрятата фурна 40-50 минути. Или както си знаете - докато клечката за зъби, забодена в средата на тортата, излезе чиста. Останете да изстине за 10 минути, след това извадете от формата за цялостното охлаждане.
4. Как да приготвим глазурата? Смесете маслото, крема сиренето, захарта и ванилията в купа. Бъркайте, докато се получи еднородна и кремообразна смес. След това добавете орехите. Изсипете върху вече охладената торта.
Тортата ще има изключително приятен, домашен и лек вид, дори да не я украсявате. Но ако искате да добавите още повече празнично настроение за своите "зайчета", дайте воля на въображението си. Ключовата дума е цветно. Независимо дали ще го постигнете със стафиди и шарени бонбонки върху глазурата, дали имате достатъчно умения, за да измайсторите сладките зеленчуци от снимката, или просто ще покриете тортата с истински бейби моркови и магданоз за зелената част.
30 | 1 |