Започнахте ли вече да приготвяте зимнината? Да, знаем, че навън е 30 градуса, но все пак се намираме в края на лятото и е добре да помислим как да съхраним ароматните и полезни летни плодове и зеленчуци за студените месеци.
Често, при замразяването на продкти ние просто ги измиваме, подсушаваме и прибираме в пликчета или кутии, след което ги поставяме във фризера. Но знаете ли, че за някои плодове и зеленчуи бланширането е препоръчително?
Бланширането на плодовете и зеленчуците преди замразяване не е задължително за всички видове продукти, но често се препоръчва, за да се поддържа качеството и текстурата им след размразяване. Ето и пет вида плодове и зеленчуци, за които бланширането може да бъде полезно:
Зеленчуци с твърда структура: Както броколи, капия и грах, които след замразяване могат да запазят по-добре цвета, текстурата и вкуса си, ако са били бланширани преди това.
Зеленчуци с интензивен вкус: Някои зеленчуци като спанак и магданоз, ако не са бланширани, могат да изгубят своя интензивен вкус след замразяване.
Месести плодове и зеленчуци: Плодовете като диня и домати, ако не са подложени на топлинна обработка, могат да се деформират и да загубят структурата си след размразяване.
Защо е полезно бланширането?
Ако планирате да съхранявате замразените продукти за по-дълго време, процесът може да помогне за поддържането на качеството им. Ако пък планирате да използвате замразените плодове и зеленчуци за готвене и термична обработка, бланширането може да помогне да се улесни този процес.
0 | 0 |