Тялото ви ще ви бъде благодарно, ако хапвате повече орехи

Тялото ви ще ви бъде благодарно, ако хапвате повече орехи

Орехите са пълни с полезни хранителни вещества и имат невероятни положителни ефекти върху тялото ви! Те могат да намалят рисковете от някои здравословни проблеми, като диабет и сърдечни заболявания, да помогнат за предотвратяване на рак и дори да подобрят репродуктивното здраве при мъжете.

Ето какви са ползите от консумация на орехи:

1. Здраво сърце

Високите нива на холестерол в кръвта ви могат да причинят сърдечни проблеми. Орехите съдържат определени мастни киселини, които спомагат за понижаване на нивата на LDL- холестерола и триглицеридите, които са вредни за тялото ви. Някои изследвания показват също, че орехите могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане. Това помага за намаляване на риска от инфаркт, инсулт и сърдечно-съдови заболявания.

2. Помощ при свалянето на излишните килограми 

Проучване от 2010 г. установява, че яденето на ядки редовно е свързано с изразходване на енергия, докато почивате. То също така показа, че хората, които имат ядки в менюто си, са свалили повече килограми от тези, които не консумират ядки. Орехите дори могат да помогнат за намаляване на апетита.

Тялото ви ще ви бъде благодарно, ако хапвате повече орехи

3. По-малък риск от диабет

Хората с наднормено тегло често имат по-високи нива на кръвна захар. Орехите помагат за овладяване на теглото и предотвратяват затлъстяването, като по този начин намаляват риска от диабет. Проучване от 2016 г. също установи, че консумацията на орехово масло спомага за подобряване на нивата на кръвната захар.

4. Силни кости

Орехите са богати на магнезий- минерал, който е важен за костите ви, защото им помага да абсорбират калция, необходим за образуването на коста.

5. Намаляват риска от някои видове рак

Яденето на орехи също може да намали риска от рак на гърдата, простатата и колоректалната система. Орехите съдържат полифенолни елагитанини, които микробите на червата ви могат да преобразуват в уролитини. Тези съединения могат да имат противовъзпалителен ефект. Те могат също да блокират хормоналните рецептори в тялото ви, което може да намали риска от рак, свързан с хормоните, като рак на гърдата и простатата.

Тялото ви ще ви бъде благодарно, ако хапвате повече орехи

6. По-хубава кожа

Орехите съдържат витамини Е и F, които могат да помогнат да защитите кожата си от свободните радикали, които са вредни за вашето тяло. Освен това помагат за предотвратяване на бръчки и суха кожа.

7. Полезни са за мъжкото репродуктивно здраве

Нездравословната диета, която е богата на рафинирани въглехидрати, е свързана с намалената функция на сперматозоидите. Орехите са богати на антиоксиданти, които могат да подобрят качеството на спермата. 

8. Намален риск от атеросклероза

Атеросклерозата е състояние, което може да доведе до инфаркт, инсулт или сърдечна недостатъчност. Това се случва, когато оксидираният LDL- холестерол се натрупва във вашите артерии и по този начин ги стеснява. Орехите са чудесен източник на антиоксиданти, които могат да предотвратят окислителното увреждане на LDL холестерола и следователно да намалят риска от атеросклероза.

Тялото ви ще ви бъде благодарно, ако хапвате повече орехи

9. Здрави черва

В червата ви се съдържат "добри” и "лоши” бактерии. "Добрите" бактерии помагат при храносмилането и унищожават "лошите" бактерии. Когато в тялото ви има твърде много лоши бактерии, това може да доведе до някои здравословни проблеми, като наддаване на тегло, възпаление и рак на дебелото черво. Яденето на орехи насърчава здравето на червата и увеличава количеството на полезните бактерии в него.

10. По-добра мозъчна функция 

Орехите могат да помогнат за подобряване на паметта и уменията ви за учене. Те могат също да помогнат за предотвратяване на невродегенеративни заболявания. Те съдържат полифенолни съединения, които могат да намалят окислителното увреждане и възпалението в мозъка ви.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay