Кариерно развитие за младите висшисти

Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта стартират проект, насочен към младите и образовани българи

Кариерно развитие за младите висшисти

Неведнъж сме си говорили за младите хора, които завършват висшето си образование и се отправят към дебрите на безработицата.

Първоначално се надяват, че "все ще се появи нещо", все пак ненапразно са отделили 4-5 години време и баснословна сума пари за учене. След няколко месеца мълчание от страна на работодателите обаче, "пресните" висшисти занижават очакванията си и са готови да работят нещо, не съвсем отговарящо на квалификацията им. След още няколко месеца, същите просто се нуждаят от работа. Каквато и да е, важното е просто да им плаща сметките.


Гореописаната ситуация не е задължителна, но е често срещана. Дори прекалено. Мнозина подценяват висшето образование, именно защото се страхуват, че ще изгубят ценно време и средства, за да работят накрая същото, което биха могли и без заветната диплома.

Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта започват кампания, насочена именно към онези млади висшисти, които все още не са извървели първите стъпки в професионалното си развитие. Програмата се казва "Старт на кариерата", а младежите на възраст до 29 години ще могат да подават заявления за кандидатстване до 17 август.

В какво се състои инициативата? 850 одобрени висшисти ще могат да придобият 9-месечен платен трудов стаж по специалността си. Ще бъдат осигурени работни места в администрацията на министерства, ведомства, агенции, областни управи и общински администрации.

Желаещите да се включат в кампанията трябва да подадат нужните документи в Бюрата по труда. А тук и тук могат да бъдат прочетени всички условия за кандидатстване.

Пожелаваме успех на всички бъдещи професионалисти, които ще се включат в програмата. Надяваме се това да не е единствената подобна инициатива, защото младежите, които имат нужда да им се подаде ръка, са много повече от 850.

Важно е обаче, че първата крачка е почти направена. Макар че пътят е твърде дълъг.

11 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



11
Не е посочен 24.07.2012|15:17
Аман им от кампаниите на всички - честно ви казва. Толкова време преди известно време не можех да си намеря работа и на практика бях започнал да се притеснявам дали изобщо ще успея да се реализирам.
10
Не е посочен 24.07.2012|15:05
Колко? Повечето! Малко са тези, които си работят по специалността. Да не говорим, че са малко тези, които са учили нещо, което искат да превърнат в своя професия. Това също е важно. Винаги си личи, когато някой е завършил нещо, само заради кетапа, а не защото това е мечтата му за бъдещето. Аз ако съм работодател също не бих наела такива хора. Обикновено тези, които се занимават с това, което харесват, успяват да пробият по някакъв начин и дето се вика вадят късмет. Разбира се, винаги има изключения.
9
Не е посочен 24.07.2012|14:37
Младите висшисти започват да се развиват правилно,ако мама и тате имат позиции и пари...в повечето случай,особено по малките градове!Има и редки изключения разбира се...
8
Не е посочен 24.07.2012|14:10
Няколко месеца стаж, а после?! Младите хора нямат нужда от такива подаяния, а от среда, в която да имат възможности да се реализират и развиват.
7
Не е посочен 24.07.2012|13:53
ти май живееш в някакви заблуди и не виждаш реалността , не ми гледай статията - виж какво е положението тук , тогава приказвай ..
6
Не е посочен 24.07.2012|12:15
Тази програма е временна и за да бъде успешна трябва да се възприеме по-широко и от бизнеса. Колко висшисти блъскат не по-специалността и то за символични заплати.
5
Не е посочен 24.07.2012|12:10
Дааа, за съжаление май не ти е направило впечатление, че в статията се обяснява как 850 млади висшисти ще им се отвори парашута и ще успеят да си започнат платен стаж.
4
Не е посочен 24.07.2012|11:54
за съжаление , младите хора в България нямат никакво развитие след висшето образование - искат някакъв дългогодишен , безумен опит , който няма откъде да го имат , понеже са били в Университета досега ..
3
Не е посочен 24.07.2012|11:39
Кариерното развитие за вишистите е Терминал 1 и 2 , това е истината :)
2
Не е посочен 24.07.2012|11:29
няма развитие за вишистите , то нямат и хубава подготовка , понеже образованието се е превърнало само в търговия , без никаква хубава база и система на обучение , която да съответства на изискванията за работа
1
Не е посочен 24.07.2012|11:18
сега всички имаме висше образование , ама нямаме работа - и какъв е смисълът ?? дори и този въпрос не си задаваме често ...
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay