Къде са ни медалите?

Един мъж се престраши да сподели мнението си за спорта пред Jenite

Къде са ни медалите?

Неведнъж Jenite.bg са ставали трибуна за личното мнение на читатели, които се осмеляват да ни изпратят свои авторски текстове. Последната ни гостенка бе Александра Милева - тя вдъхнови всички ни за едно по-спортно и по-хармонично съществуване.

Днес обаче в редакцията на Jenite.bg получихме мъжката гледна точка на един разочарован от Олимпиадата български спортист. Бързаме да споделим с вас размислите на Юлиан Куртелов.

Със сигурност следващите редове няма да се харесат на много хора. Някой няма да бъде доволен от информацията, друг - от литературния стил. В интерес на истината не мисля, че това има някакво значение. Защото аз нито съм писател, нито някога преди съм се опитвал да творя статии. Аз съм част от голямата група, наречена "професионални" спортисти на България. И тъй като случайно ми попаднаха няколко анализа на Олимпиадата от Jenite.bg, реших да споделя с тях и своето мнение.

Много разпространено е твърдението, че жените не разбират много от спорт. Може би е така, а може би не е. Това също няма значение, тъй като не е необходимо човек да разбира особено, за да види какво се случва с българския спорт в последните десет, дори двадесет години. А Лондон 2012 бе просто огледало на всичко, което ни сполетява.

Та така. Къде са ни медалите?

Колкото и да ги търсим, няма да ги намерим в изминалите години. Стигнахме до момент, в който единствените хора, които могат да ни върнат успехите, са Марти Макфлай и д-р Емет Браун. Може би някой не знае кои са те. Ще ви подскажа: не са някои спортни корифеи, а са симпатичните герои от известния филм "Завръщане в бъдещето". Те са единствените, които биха могли да ни изпратят отново в 1980 или 1988 година, когато си тръгнахме от Олимпиадата с общо 76 медала, от които: 18 златни, 28 сребърни и около 9 килограма бронз, равняващи се на 30 медала. В момента тези цифри биха били по-подходящи за някой рибарски виц.

Сигурен съм, че и по време на тазгодишните игри са се провеждали множество разговори тип "Защо бе, аджеба, американците и китайците могат, а ние не можем". Някой ще каже, че те са "много, много повече от нас" (особено китайците) и е нормално да имат повече сполучливи атлети. Може би и в това има голяма доза истина. 

Да, ама и кучето ми знае, че през 1988 година китайците и американците пак са били повече от нас (особено китайците), а симпатичните малки човечета ги е нямало дори в първата десетка от класацията с медалите. Този факт сам по себе си говори, че като цяло България е надарена с природно силни и талантливи хора. Но в днешни дни много от тях не правят дори първи стъпки по стадионите или в залите.

Защо е така? Ами, защото през 70-те, 80-те и 90-те го имаше така нареченият "естествен подбор". Ако в една махала живееха 500 младежи, то 502-ма от тях тренираха нещо. Малките дебелички дечица - също. Всички можеха да си позволят да спортуват. Наистина да спортуват! И ето тук беше ролята на естествения подбор - само най-добрите излизаха и ни представяха пред света. 

Къде са ни медалите?Личен архив: Кадър от официална среща в българския футбол, по време на която крави спокойно си пасат непосредствено до стадиона

В момента спортуват онези, които могат да си платят за това. Детето иска да тренира нещо? Да, ама родителите не винаги имат възможност да му купят екипировка и да му плащат таксите, да не говорим, че понякога се налага и в друг град да се ходи. И точно по този начин много евентуални олимпийски шампиони стават олимпийски шофьори. 

Част от проблема идва и от самите деца, от средата и интересите, с които растат. Като малки нашите родители ни наказваха да не излизаме да играем с топката или да караме колело. А сега децата ги наказват да не седят вкъщи пред мониторите. Още ми кънтят ушите от крясъците на майките и бабите в квартала: "Хайде. прибери се да хапнеш и пак ще излезеш!" И естествено, се чуваха отговори от типа "Е, айде още малко, де!", или най-често: "Не съм гладен". В момента ситуацията е следната: някъде, от някой апартамент, се чува молещият глас на женица: "Хайде, излез поне нещо за хапване да си вземеш". Обикновено отговор не се чува, защото съзнанието и очите са хипнотизирани от подскачащи пилета и прасета, които биват убивани от въпросните пилета.

Има и нещо друго, което също е много важно. Спортът вече не е само спорт. Спортът вече е медицинска наука. Най-добрите са тези, които си имат по някой д-р Хаус и могат да си платят за него. Истината е, че в днешно време няма професионален атлет на високо ниво, който да е постигнал успехите си единствено с помощта на киселото зеле и свинските пръжки на баба и дядо. Освен, може би, Юсеин Болт. Той просто си е бърз.

Шегата настрана. Допингът е неизменна част от професионалните атлети в последните години. Той не е мит, него наистина го има. И всяка една нация намира начин да го прокарва в спортните си надежди. САЩ - със своите пари и интернационален мозък, Китай - със своите корени от жен-шен, различните му видове люцерни, сигурно и филе от панда ядат. 

Това е практиката. Навсякъде. А няколко месеца преди важното състезание, организмът започва да се чисти, забранените вещества спират да се приемат. Причината за хващането на спортистите с допинг не е, че единствено тези спортисти са използвали допинг. В повечето случаи вината е в медиците им, които не са изчислили правилно времето.

Нещата са такива и за жалост, ще стават още по-малко спортни. Във всеки един момент се знае кой атлет какво трябва да яде, колко вода трябва да пие, кога може да си позволи да кихне. Но сред всички тези неща, достойни за страшен филм, продължава да се промъква и по някой "пришълец". Дори успява да спечели медали. 

Няма да оплювам никого, няма и да възхвалявам. За мен правилната посока е по някакъв начин да се върнат децата в залите и стадионите. Само така ще имаме честта пак да гледаме някой Христо Марков, някоя Стефка Костадинова или Данчо Йовчев. Нуждаем се от много труд, упоритост и от д-р Хаус, който наистина да си разбира от работата.

Благодарим на Юлиан за поднесения с чувство за хумор сериозен анализ! Ако и вие желаете да споделите своето мнение с останалите читатели на Jenite, не се колебайте - пишете ни!

Ще бъдат публикувани само материали, одобрени от редакцията и обработени от коректор при нужда.

32 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



25
Не е посочен 16.08.2012|09:34
Ако я карат все така по върховете, едва ли следващата Олимпиада ще е по-различна.
24
Не е посочен 15.08.2012|14:02
така е , пак ще сме на върха , когато е писано
23
Не е посочен 15.08.2012|12:35
станалото станало , сега не можем да върнем времето назад , предстоят още много състезания ,за да се доказваме !
22
Не е посочен 15.08.2012|12:32
за съжаление са в могъщата Русия , няма какво да се сравняваме с нея
21
Не е посочен 15.08.2012|09:33
Първият колаж е много добър и дава част от отговора.
20
Не е посочен 14.08.2012|16:41
Поздравления! Много добър анализ!
19
Не е посочен 14.08.2012|14:53
Парите на мама и тати не създават спортисти, поне не и качествени такива, ако човек няма данните, волята и не го желае.
18
Не е посочен 14.08.2012|14:20
тъжно е наистина,но е факт!
17
Не е посочен 14.08.2012|13:55
Медалите ни са по затворите,за жалост!
16
Не е посочен 14.08.2012|13:36
Медалите са ни в Русия
15
Не е посочен 14.08.2012|13:31
Много си права. Нямам какво да добавя, защото ти говориш от личен опит. А той е доста горчив. Дано наистина нещата се променят! И според мен, като страничен наблюдател освен базите които са много зле, ни трябват и много добри треньори!! Защото явно такива лиспват1
14
Не е посочен 14.08.2012|13:29
Много ми харесва анализа. Изключително верен и обективен, изключително тъжен. Ето тук трябва да дойде мястото на тези спортни школи за подобен подбор за който говори г-на. Време е вече наистина нещо да се случи, защото е точно така - който има пари става спортист, ама донякъде, който няма - няма.
13
Не е посочен 14.08.2012|11:27
медалите са там , където са заслужили , щом има нации , които оценяват и уважават спорта си и спортистите си , ще е така !
12
Не е посочен 14.08.2012|10:35
Така е, човек трябва да се задоволява с колкото има и да се радва на малките неща, животът е прекалено кратък, за да бъдем материалисти.
11
Не е посочен 14.08.2012|09:17
Имаме много добри спортисти,много упорити и наистина талантливи,но просто насила някои хора съсипаха спорта в Българи,като отклониха парите в джоба си
10
Не е посочен 14.08.2012|00:30
Статията е добра, искам да отбележа, 4е нито един от двамата ми родители не са спортисти, но и аз и сестра ми сме, но вече бивши (на 19 и 18 години).И ще ви кажа защо.Кога за последно са се правили ремонти на базите,на които тренират подрастващите?Според мен такъв не е правен откакто са построени те, а знаете ли на колко градуса се тренира в залата по баскетбол на "гранда" Левски? Зимата на -10, знаете ли как се загрява на такава температура-няма загрявка, което е равно на контузии. Знаете ли нашия отбор беше от 12 момичета, 5 от които (вкл. и аз) сме оперирани от кръстни връзки, други като сестра ми са със разкъсани глезенни връзки. Знаете ли как беше освежена залата и как бяха купени климатици (които така и така не се ползваха,защото нямаше кои да плаща тока) с парите на децата, с не малка сума при това. Но да оставим състоянието на базите, всички знаем, че нито имаме бази или ако имаме те са пред разруха. Да вземем предвид треньорите, знаете ли какво казваше тренера на сестра ми, която трябваше да не играе 3 месеца разади разкисани връзки на глезена, но на третата седмица имаше мач и тя играеше, казваше и забрави за болката?! Знаете ли, че тя неможеше да ходи от болка. Това което се опитвам да каже, е че нямаме треньори, има просто хора които ходят по залите просто да си запълват времето или да си изкарат годинките до пенсия. Неможе един треньор да не го интересува какво е състоянието на играчиите му и с цената на това след време да станат инвалиди да играят някакви си 40 мин. и за какво е всичко това?! Не ме разбирайте погрешно! Аз обичам спорта и бих насърчила всекиго да спортува било то професионално или не, но разберете не си ли мръдне пръста държавата, клубовете и т.н. няма как да стане, и няма как да стане от днес за утре. Знам че ще трябват години, за да възвърнем олимпийската слава на българия, но за да стане това нещо трябва някой да направи първата крачка, а тя е създаване на елементарните условия за какъвто и да било вид спорт, защото разберете без условия няма как да стане, първо базите, след това децатаи не на последно място ТРЕНЬОРИТЕ!!! Ще видите, това нещо стане ли, ще дойдат и медалите!
9
Не е посочен 13.08.2012|17:13
колкото имаме толкова, и на това трябва да се радваме, защо подскачате, все сте недоволни
8
Не е посочен 13.08.2012|17:00
Снимковият материал говори сам по себе си достатъчно красноречиво! С подръчни материали не се правят шампиони. Всеки сам за себе си може да потърси отговор на въпроса къде потънаха парите, които трябваше да се влеят в спорт, наука и изкуство.
7
Не е посочен 13.08.2012|16:56
Българите имаме много издръжлива физика и сме упорити, също и трудолюбиви. Но ни липсва хъс. Това е. И не само в спорта, а във всичко - хъс да се борим за по-достоен живот, хъс да се преборим с бюрокрацията, немотията и негативното мислене. А ако притежавахме повече от това качество - майко мила - нищо нямаше да ни се опре!
6
Не е посочен 13.08.2012|16:53
Поздрави на Юлиан за така добре представената болна тема. Нещата предсавени с повече чувство за хумор винаги оставят по-трайна следа в съзнанието ни. Ще запомня неговото мнение, защото наистина много ми хареса и отговаря на сиромашката ни реалност и манталитет.
5
Не е посочен 13.08.2012|16:53
Поздравления за автора, чудесна статия и май отразява мислите на всички ни, закачили по малко от времето на соца, когато имаше държавна политика по отношение на спорта. Точно това си говорихме със съпруга ми покрай Олимпиадата, че едно време всичко бе БЕЗПЛАТНО, всеки тренираше нещо, независимо с амбиции за професионални спорт или не, а сега базите са занемарени или ние родителите трябва да кихаме солени такси.
4
Не е посочен 13.08.2012|16:33
Много добре си ги е казал нещата автора и са точно такива, но не виждам начин да се променят. Относно допинга само не съм съгласна - те си взимат и на състезанията, но взимат и други препарати, чрез които, ако се изследва атлета, да не може да се установи, че е взимал допинг. Тъжно е, че спортът вече не е съвсем спорт.
3
Не е посочен 13.08.2012|16:32
ми взехме си ги, какво толкова? какво чакаме? няма ни ги борците и щангистите, това е. Иначе кой колко медала точно и от кой ги е очаквал, защото оставам с убеждението, че някой има големи, но незаслужени очаквания. Истината е, че добре поне, че имаме медали
2
Не е посочен 13.08.2012|16:09
така катио ви слушам, все едно сме Китай или Рисия или САЩ. Хора, дайте да бъдем реалисти - вие колко медала очаквахте, от кой точно и въобще откъде ви е хрумвало, че може да спечелим повече медали?
1
Не е посочен 13.08.2012|16:04
Това е единственият материал, който става за четене в този сайт!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay