Колкото и да обичаме пресните, сочни домати, можем да им се наслаждаваме само през лятото. През останалото време от годината те не са особено вкусни, а и не са толкова полезни. Тогава можем да се възползваме от сушените домати, които са изключително вкусни и ароматни.
В тази рецепта се използва дори и течността, в която се съхраняват сушените домати, така че не е нужно да я изхвърляте.
Ето как да приготвите вкусна паста Фарфале със сушени домати:
Необходими продукти:
1 ч. сушени домати в масло
1 глава лук
12 скилидки чесън
сол и черен пипер
500 грама паста Фарфале
1 ч. сметана за готвене
1/2 ч. настърган пармезан
1/2 ч. босилек
Начин на приготвяне:
Изсипете доматите в цедка с фини отвори, поставена върху малка тенджера. Прехвърлете доматите върху дъска за рязане и ги нарежете на ситно.
Добавете нарязания лук и чесъна в тенджерата с маслото. Загрейте на умерен огън, докато маслото започне да кипи, след това намалете топлината до ниска и оставете да къкри, като разбърквате от време на време, докато лукът придобие сладък, почти карамелизиран вкус и чесънът омекне, около 25 минути. Прецедете върху средна купа; запазете маслото за следваща употреба.
Междувременно, в голяма тенджера с вряща подсолена вода, сварете пастата, като разбърквате от време на време, докато стане ал денте. Запазете малко от водата, изцедете пастата и след това я върнете в тенджерата.
В кухненски робот или блендер сложете лука и чесъна, сметаната, пармезана, 1/4 чаша домати и 1 чаша от водата от пастата. Разбийте до получаване на гладка смес. Добавете към пастата, заедно с останалите домати. Гответе на слаб огън, като разбърквате непрекъснато, докато сосът се сгъсти и стане кремообразен.
Разпределете пастата в чинии и поръсете с пармезан и пресен босилек.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |