Goldy - нейните танци и нейният смях

Виктория Михова ни разказа за хип хопа, танците, културата на мажоретките и тепърва изгряващата си кариера в рапирането

Виктория Димитрова Михова, по-известна с артистичния си псевдоним Goldy, е популярно лице в българските хип хоп среди. Тя владее на професионално ниво зареждащия уличен стил, който толкова много пъти е спирал дъха ни от "танцувалните" филми и който толкова много бихме искали да усвоим.

Именно Goldy може да ни помогне в това начинание. Още от 4-годишна тя се занимава с художествена гимнастика, а през 2004 започва да преподава модерен балет. Goldy е също така основател и главен хореограф на балет VS Dance.

Дори да нямате намерение да се превръщате в професионалист, а просто искате да поддържате фигурата и самочувствието си чрез танци, можете да се запишете на някое от разнообразните занятия в Pretty Dance Hall - залaта за танци на Goldy. Самата русокоска специализира в областта на хип хопа, но Pretty Dance Hall предлага също така уроци по салса, ориенталски, народни, модерни, класически танци, пилатес, зумба и какво ли още не.   

Освен всичко останало, Goldy се нарежда и сред най-известните танцьори от клубната сцена в България. Наскоро бе номинирана за "Клубен танцьор на годината" и това ни даде прекрасен повод да се срещнем с нея, да я поздравим и да я помолим за професионалното ѝ мнение относно танците и позитивите, които ни носят. Goldy ще ни разкаже и за втория си сингъл "The Смях", който реализира точно преди Коледа.

Здравей, Goldy! Разбрахме, че Pretty Dance Hall организира уроци както за деца, така и за възрастни. Нека започнем от най-малките. Ако един родител има желание да запише детето си на спорт, защо би му препоръчала да избере именно танците? 
Танците са полезни за малките деца, особено за момичетата, защото освен, че развиват двигателната им култура, ги правят социални, карат ги да имат самочувствие и да се движат грациозно, да имат правилна стойка.

За момчетата танците трябва да бъдат по-момчешки, нещо от типа на хип хоп или брейк. Така те също могат да станат по-уверени в себе си.

Случвало ли ти се е да тренираш по-затворени деца, които трудно се отпускат пред останалите? Как подхождаш в такива ситуации? 
Да, при мен са идвали крайно затворени откъм социален живот деца. Усилията да ги въведа в групата и да се чувстват добре са доста големи, но се получава. Не ги толерирам повече от останалите. Говоря им стегнато: "Давай със самочувствие!", нахъсвам ги и не се държа с тях като с по-специални деца.

Ако една пораснала вече дама иска да се запише на танци, за да поддържа форма, какъв стил би ѝ препоръчала?
Зависи дали наистина иска да се научи да танцува, или целта е просто да се раздвижва. Зумбата е добър вариант за раздвижване, без да се усвояват определени знания. Ако говорим за танци, възрастта не е чак толкова голям проблем, стига да се проявява постоянство. Защото с годините човек вече не усвоява новите неща толкова бързо.

В школата предлагаме и "Ladies Style Swag", който е специално и само за жени. Учим се да се движим грациозно, дори и на токчета. Това е подходящо и за начинаещи, които досега не са се занимавали с танци.

Goldy - нейните танци и нейният смях

Кои танцови стилове са най-ефективни, ако искаме да отслабнем?
Няма определен стил. Въпросът е човек да се раздава в залата. Ако е разсеян, ако просто маркира стъпките, не може дори да се изпоти. Важното е каквото и да танцуваш, да го усещаш, да се раздаваш и да работиш активно. Тогава и тялото работи активно.

За какво мислиш самата ти, докато танцуваш?
Не би трябвало да мислиш - важното е да чувстваш. В момента, в който усетиш чувството, което искаш да изтанцуваш, значи хората, които те гледат, също го усещат. Така че не е хубаво да се мисли по време на танцуването - личи си. Сякаш го правиш по задължение.

Какво ти дават танците като цяло?
Танците са всичко за този, който е роден да бъде танцьор. Това е нашият начин на живот. Започнеш ли да се занимаваш с това, то изпълва ежедневието ти, приятелите, мечтите - всичко!

"Крю" - така наричаш своя балет VS Dance. Би ли обяснила какво означава това за хората, които не са запознати с хип хоп културата?
Крю е една общност, съставена от хора, които са се събрали да танцуват или да работят заедно. Нещо като семейна обстановка, в нашия случай - свързана с танците. Тоест, крю е група хора, които се подкрепят в своята работа, в хобито си, на улицата и навсякъде. Стоим един зад друг, помагаме си и сме заедно.

Goldy - нейните танци и нейният смях

Освен хип хопа и брейка, кои други стилове в танците са ти най-присърце?
Аз обичам да перефразирам хип хопа. Комбинираме old school и new style в техните чисти форми с по-лирични стилове. Може да бъде съвременен танц (контемпорари), може да бъде джаз - няма значение. Старая се да изучавам всички тези стилове, доколкото мога, гледам да ги съчетавам и да се развиваме.

VS Dance е и мажоретен състав към баскетболен клуб "Левски", но като цяло културата на мажоретките сякаш не е особено добре развита у нас. Какво мислиш по този въпрос?
Културата на мажоретките въобще не е развита в България. Ние сме 2-3 мажоретни състава и доста компоненти от цялостната култура липсват при нас. Примерно, да cheerlead-ваме самите играчи, да им пеем, да скачаме... Пък и хората все още не го възприемат. Случвало се е в залата една от танцьорките да направи задно салто и хората не знаят как да реагират. Дори не пляскат.

Надявам се, че както променихме ситуацията в клубовете и там вече се танцува наистина, така ще можем да променим и този вид сцена.

Какво трябва да притежава една мажоретка?
Енергия. Много енергия, също и да бъде лъчезарна. Но по-важното е какво трябва да притежава един мажоретен състав. Трябва да се работи доста за синхрон, да има хубави танци, хубава музика, която да поддържа градуса на настроението на публиката. Стараем се да бъдем готини, усмихнати, хубави.

Goldy - нейните танци и нейният смях

А какво трябва да притежава една танцьорка на бурлеска? Разбрахме, че имаш опит и в този вид спектакли.
Тя трябва да съумява да изразява женственост, сексуалност, разбира се да притежава и доста танцувални качества. Освен, че самият танцьор трябва да предаде необходимата емоция на зрителя, се залага в голяма степен и на костюмите, и на самата хореография. Отново всичко е многокомпонентно.

Много хора си мислят, че общо взето няма голяма разлика между бурлеска и стриптийз. Какво би им обяснила? 
Тук голямо значение има гледната точка на хореографа и какво правят другите колеги. Както съществува и разбирането, че клубните танцьорки са леки момичета - да, има и такива, но доста от тях са истински професионалисти. Ако и в бурлеската всичко се прави от професионалисти, хората няма да бъркат нещата.

Преди броени дни излезе парчето "The Смях" - това е вторият ти сингъл, предишният също се появи на бял свят съвсем скоро и се казва "С нас не си сам". Да разбираме ли, че покрай танците планираш и певческа кариера?
Продуцентът ми планира, аз по-скоро се забавлявам. Рапирането и хип хопа вървят ръка за ръка - това е една култура. Планираме да издадем доста парчета. Аз смятам да се забавлявам, не се глася да конкурирам моите колеги или нещо такова. Просто го правя от сърце. Може би затова става готино, поне според мен.

Бийтът на "The Смях" е продуциран от T.H.A. и е направен от моя смях, тъй като в началото ми беше много смешно, защото ме беше срам. Много е готино, в текста рапирам неща, които наистина мисля - писали сме го заедно с T.H.A.

Какво си пожелаваш за Коледа и за предстоящата 2013 година?
В личен план се надявам да сме здрави, влюбени и така нататък. А в професионален ми се иска школата ми, плюс главното крю, да сме все по-сплотени, все повече да ни се работи и рутината да не ни връхлита, а да бъдем все така жизнерадостни.

Пожелаваме на Goldy красивите ѝ желания да се сбъднат, а ако сте жадни за още зареждащи кадри с нейните танци и нейния смях, препоръчваме ви да разгледате нашата галерия. Освен това, тук и тук можете да видите двете части от цялото интервю с чаровната танцьорка, което Jenite.bg проведоха съвместно със Sportuvai.bg

Goldy - нейните танци и нейният смях

27 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



21
Не е посочен 03.01.2013|12:30
Сега дефинирайте " българските хип хоп среди", защото аз не знаех, че има такива.
20
Не е посочен 28.12.2012|16:44
а защо си е избрала такъв псевдоним?:)
19
Не е посочен 28.12.2012|16:36
Решила е да се занимава с нещо много хубаво, което ще й доставя много положителни емоции.
18
Не е посочен 28.12.2012|15:54
Много добро излъчване на това момиче
17
Не е посочен 28.12.2012|14:53
Цветно и усмихнато момиче.Носи настроение :)
16
Не е посочен 28.12.2012|13:39
Много красиво и пластично и динамично и чудесно момиче ;))) дано да има късмет занапред, но като гледам как изглежда явно много се труди, така че ще има бляскава кариера! :)
15
Не е посочен 28.12.2012|13:28
Супер момиче,много красиво и амбициозно,добре,че труда му е възнаграден и да продължава да следва мечтите си! :)
14
Не е посочен 28.12.2012|13:17
Показало е момичето,че и в БГ можеш да си звезда на денс сцената, много е готина и пластична :)
13
Не е посочен 28.12.2012|11:57
Това е нейното призвание. Аз танцувам от доста малък, но тя ми е доста далече, за да ми бъде учител.
12
Не е посочен 28.12.2012|11:51
Евала на такива млади хора! Танците са чудесен избор за спорт, оособено ако имаме дъщеря или пък самите ние искаме да се поддържаме гъвкави и във форма.
11
Не е посочен 28.12.2012|11:31
Много е готина и наистина е фурия в танците:) Успех на мацката, много е готина!:)
10
Не е посочен 28.12.2012|10:54
Тя си е голям талант с тези танци които показва и много ме впечатли.
9
Не е посочен 28.12.2012|10:38
И за мен са най-добрия начин за поддържане на форма, тъй като я няма тая скука, както при ходенето на фитнес. Мисля да ги посетя в скоро време, тъй като предлагат наистина разнооразни уроци по танци.
8
Не е посочен 28.12.2012|09:31
Преди време ходех на народни танци, за мен те са перфектния начин човек да поддържа форма и да се разтоварва от стреса едновременно. Не съм от столицата иначе бих се записала да пробвам и нещо ново.
7
Не е посочен 28.12.2012|09:10
Хубава фотосесия.Не бях чувала за нея,но е хубаво,че имаме млади таланти...
6
Не е посочен 27.12.2012|22:20
Аз танцувам при Голди и не я заменям за нищо/никой! :)
5
Не е посочен 27.12.2012|20:38
Браво! Успяла е да постигне наистина много и да превърне хобито си в професия, което май е една от мечтите на всички ни.
4
Не е посочен 27.12.2012|18:36
Изключително позитивен човек ми изглежда и е голяма сладурана.
3
Не е посочен 27.12.2012|18:11
Много добре изглежда момичето.
2
Не е посочен 27.12.2012|16:53
Евала на такива позитивни млади момичета, които следват мечните си и ги превръщат в реалност. Желая й от сърце успех!
1
Не е посочен 27.12.2012|16:28
Голяма е сладурана!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay