Диета с домакински гъби и сапун

Кери: "Гъбите за съдове са по-вкусни с горчица!"

Диета с домакински гъби и сапун

Англичанката Кери Требилкок е стоматологична сестра, симпатично 21-годишно момиче, което страда от рядко срещано хранително разстройство. Нейното любимо "ястие" са гъбите за миене на чинии и сапуните. Признава, че през последните няколко години е погълнала над 4000 гъби и поне сто сапуна. В момента се лекува, ограничила е количеството, но все още не може да се отърве докрай от непреодолимия глад за санитарни продукти. 

Повечето от нас вече са информирани относно широко разпространените хранителни разстройства: анорексия, булимия, хиперфагия. За съжаление, в съвременното общество те се срещат достатъчно често, за да познаваме поне един човек, който се бори с тях. Знаем също, че в комбинация със системното преяждане, често се развива склонност към консумиране на необичайни комбинации от храни (таратор с кетчуп, например). 

Мнозина обаче не знаят, че съществува отделно хранително разстройство, което е свързано с глад и консумиране на нехранителни продукти. Почва, тебешир, стъкло, хартия, дърво, коса или вълна. В големи количества и в продължение на години. Синдромът се среща рядко, но все пак се среща. Нарича се Pica (Пика). 

Кери е криела дълго време дори от семейството си и личния лекар, но вчера се е осмелила да разкаже пред медиите. Дори споделя "рецептите", които си е измислила за разнообразяване и овкусяване на тази "почистваща" диета. Разбира се, думата е използвана изцяло в кръга на черния хумор – както се досещате, консумацията на подобни неща не почиства нищо, а направо съсипва хранително-чревния тракт. 


"Гъбоядката" споделя, че обича да гарнира гъбите за миене (в нейния случай – за ядене) с горчица, доматен, лют или някакъв друг сос. Ако ѝ се прияде сладко – мед или конфитюр. Това вече не е в кръга на шегата. Кери била придирчива относно видовете гъби и сапуни в менюто си, но никога не оставала без запаси. Стигала е до моменти, в които изяждала по 5 гъби за баня на ден. Успяла е да ги намали обаче, защото самата тя е много притеснена за здравето си и иска да се пребори с болестта. "Някой ден ще успея и ще мога да се изкъпя или да измия чиниите, без да почувствам глад!" - когато страдаш от подобно разстройство, мечтите изглеждат толкова семпли. 

Как се е стигнало дотам? Предполага се, че обикновено Пика се появява заради липса на определени вещества в организма. В повечето случаи се проявява при малки деца или бременни жени, но има и изключения. Що се отнася до Кери, през 2008 година тя била на почивка в Мароко. Там получила инфекция с паразит, който живее в тънките черва и лекарите допускат, че проблемите ѝ са тръгнали от това. Първоначално започнала да се тъпче с така наречената "junk food”, но веднъж се готвела да измие чиниите и изпитала непреодолимо желание да изяде гъбата. "Нямаше вкус на нищо, но самото действие ми хареса." 

До такава степен, че няколко години по-късно все още не може да спре и знае поне "десет начина да овкусим гъбата за миене на чинии". От сапуните харесвала единствено ароматните. А виждайки редовните ѝ покупки, продавачите в супермаркета се шегували, че момичето обожава да чисти.

35 28
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



11
Не е посочен 04.03.2012|18:07
И според мен не е вярно,или дори да има доза истина момичето няма как да изглежда така !
10
Не е посочен 01.03.2012|11:02
Не знам защо, но си мисля, че поне частта със сапуните е преувеличена.
9
Не е посочен 01.03.2012|10:30
не вярвам!
8
Не е посочен 01.03.2012|10:26
доста е странно,чак не ми се вярва
7
Не е посочен 01.03.2012|09:23
Е не е възможно с години да се тъпче с гъби и сапун и да е още жива и да изглежда по този начин, според мен има фантастичен мотив в цялата история.
6
Не е посочен 01.03.2012|09:21
Искрено се надявам това да е някаква измислица и да не е вярно, защото звучи направо потресаващо, не мога да го асимилирам.
5
Не е посочен 01.03.2012|09:20
Как е оживяло това момиче се питам, Пика ми звучи по ужасяващо от анорексията и булимията взети заедно, да ядеш сапуни и гъби е направо ужасно.
4
Не е посочен 01.03.2012|09:08
Не го вярвам това!
3
Не е посочен 29.02.2012|19:10
това е откачено
2
Не е посочен 29.02.2012|17:52
Ооо има много странни хранителни разтройства!Една беше пристрастена към вкуса на различни перилни препарати...
1
Не е посочен 29.02.2012|17:44
Това и да го видя няма да го повярвам
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay