Как да си дресираш хиена. И защо?

"Те изкарват прехраната си, разкарвайки животните насам-натам. Вземете им ги, и ще станат престъпници. Критицизмът няма да им намери друга работа."

В България разиграването на танцуващи хоро мечки с халки по муцуните вече е забранено. Дотук добре. Под натиска на общественото природозащитническо недоволство, мнозина собственици на циркове започват да се отказват от номерата с животни. Отново добре. За съжаление обаче, в различни кътчета по света все още съществуват дейности, които могат да изкарат Бриджит Бардо извън кожата ѝ.  

Фотографът Пиетер Хюго от ЮАР ни разказва за един такъв случай. Но гледната му точка е доста различна от онази, с която сме свикнали. Не че Пиетер подкрепя експлоатацията на диви животни. Той обаче се осмелява да изтъкне, че тя всъщност представлява разултатът, а не същината на проблема.

За да се осигури добруването на животните, може би първо трябва да се зададе и разреши сленият въпрос: Какво кара дресьорите да ги залавят и да стигат дотам, че да изкарват прехраната си чрез тяхното задържане в плен? 

"Защо Нигерия, която е шеста в света по износ на нефт, се намира в такъв безпорядък?", пита Пиетер. Разбирайки за съществуването на "укротители на хиени" там, той два пъти отива в страната, за да прекара известно време с въпросните хора. Да се докосне отвътре до начина им на живот. Не просто да ги снима, но и да ги разбере.

Според нигерските медии, укротителите на хиени са банкови обирджии, наркодилъри, бодигардове, събирачи на дългове... Но когато ги открива в краен бедняшки квартал на столицата Абуджа, социално ангажираният фотограф остава много изненадан. Попада на група съвсем нормални, борещи се с предизвикателствата на живота мъже, малко момиченце, три хиени, четири маймуни и няколко питона.

Оказва се, че те използват животните, за да припечелват от забавлението на публиката и да продават покрай това лекарства от традиционната медицина. Причината да експлоатират други божи създания не се корени в това, че са лоши хора. Правят го именно, за да не се превърнат в гореспоменатите банкови обирджии, наркодилъри, бодигардове, събирачи на дългове...

Как да си дресираш хиена. И защо?Абдулахи Ахмаду и 6-годишната му дъщеричка Муми - тя е пила традиционна отвара от билки и е къпана с нея, в следствие на което семейството ѝ вярва, че до края на живота ѝ никое животно няма да я нарани. Муми си играе с маймуните и питоните, дори си позволява да язди хиените като понита.
Абдулахи Ахмаду, наричан "Човекът хиена", е бил на 15 години, когато се е включил в наследствения бизнес на баща си. Това означавало да се сдобие със собствена хиена. Тук ще пресъздадем накратко разказа му по въпроса как се случва това. А за да разгледате още от въздействащите фотографии на Пиетер Хюго, можете да посетите нашата галерия.

Преди да се отправят на експедиция за залавянето на хиена, Абдулахи и спътниците му пият "защитна отвара" и се къпят с нея. Пътуват до горите и пещерите в Северна Нигерия и водят със себе си ловджийски кучета, които надушват жертвите. Младите мъже използват мощни фенери, за да намират пътя си в мрака. Вярват, че изпитата отвара ги е направила невидима за животните.

На входа на леговището пеят заклинания и духат в муцуната на хиената бял прах - традиционно африканско успокоително. В тялото на животното се вкарва и специално "лекарство", което мигновено го кара да се подчинява на похитителите си. Поне така твърдят Абдулахи и неговите съмишленици.

Следват месец-два, необходими за дресировка. Заловените хиени трябва да се научат да съжителстват в мир с хората, а и с други животни. Да си играят, без да проявяват опасна ярост. В замяна на доброто поведение получават добра храна - по една козичка на три дни им помага да не проявяват агресия.

"Мразят да им бъде твърде горещо, затова ги държим на хладно. Когато се налага, ги пръскаме със студена вода, за да им стане по-добре. Хиените са много чувствителни създания", разказват укротителите. 

Как да си дресираш хиена. И защо?
"Показваме ги на улицата. Могат да бъдат много забавни и публиката ги засипва с пари... Те ни позволяват да си купуваме храна всеки ден. Животните ни помагат."

По време на шоуто, укротителите на хиени си носят специални талисмани. Ако ги дадат на определени зрители, те също могат да си играят с животните, без опасност да бъдат наранени.

Разбира се, не само хиените представляват интерес. "Караме бабуните да правят салта, да подскачат върху задната част на моторите, да се здрависват с хората. Зрителите се впечатляват от нашите животни. Преди да се усетиш, започват да се сипят банкноти. Някои ги хвърлят по маймуните, други направо им ги подават. Бабуните ни носят парите и ги слагаме в общата хазна."

Абдулахи и неговите роднини твърдят, че те представляват единствената фамилия, която се занимава с укротяване на хиени. Имат издадени лицензи за тази дейност в много от областите на Нигерия. И все пак, голяма част от обществото твърди, че правото трябва да им бъде отнето. Укротителите сами признават, че когато хиените започнат да проявяват своеволия, се налага да ги удрят по главите с дървени сопи. Освен това се носят и слухове, че животните са били използвани за заплашване на мирни граждани и принуждаването им да дарят пари и ценни вещи.

Няма как да знаем каква точно е истината. Но сме убедени, че в повечето случаи хората не тормозят себеподобните си и други видове просто заради вродената лошотия. Животът ги е докарал дотам. И в ръцете на правителствата попада отговорността да вкарат този живот в друг коловоз.

Как да си дресираш хиена. И защо?
Ако тази статия ви е харесала, ако искате да продължаваме да ви разказваме каква е реалността по света, можете да се присъедините към Jenite.bg във фейсбук

12 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



27
Не е посочен 05.09.2013|15:57
Хората просто нямат друг избор и са намерили начин да се препитават с това. Толкова опасна професия, а парите им стигат само за храна.
26
Не е посочен 05.09.2013|13:32
Не, мерси.
25
Не е посочен 05.09.2013|12:39
Малко си е страшничко как малки деца се разхождат между тези диви зверове, които никога не знае човек как ще реагират.
24
Не е посочен 05.09.2013|10:44
Това беше много интересна статия. Как си живеят в разбирателство с дивите животно. това се нарича хармония.
23
Не е посочен 05.09.2013|10:14
Милите животинки !
22
Не е посочен 05.09.2013|09:33
не ми е нормално това
21
Не е посочен 04.09.2013|19:38
Никога не бих могла да се доверя напълно на диво животно.
20
Не е посочен 04.09.2013|16:09
Права си, у нас е същото само, че в едни доста по-цивилизовани равнища. И все пак, и тук много хора са предприели странни и редки мерки за да се справят с живота
19
Не е посочен 04.09.2013|16:09
Мдам, ама в случая нямаш избор. никакъв. Много е лсно от страни да съдиш, я се постави на мястото на тези хора.
18
Не е посочен 04.09.2013|16:08
Както при нас, абсолютно. Само, че там нещата са доста по-зле
17
Не е посочен 04.09.2013|16:07
Дам, хората общо взето са принудени да го правят за да не умрат от глад и за да не станат наркодилъри, обирджии и т.н../..А ние си мислим, че сме зле.
16
Не е посочен 04.09.2013|16:06
"Укротителите сами признават, че когато хиените започнат да проявяват своеволия, се налага да ги удрят по главите с дървени сопи. Освен това се носят и слухове, че животните са били използвани за заплашване на мирни граждани и принуждаването им да дарят пари и ценни вещи." -0 Жестоко! Но няма как, това все пак са си диви животни и мястото им не е тук. Но ако тези хора, живееха в една по-нормална държава, нямаше да се стигне до тук. Защо ли ги разбирам?
15
Не е посочен 04.09.2013|16:04
"Оказва се, че те използват животните, за да припечелват от забавлението на публиката и да продават покрай това лекарства от традиционната медицина. Причината да експлоатират други божи създания не се корени в това, че са лоши хора. Правят го именно, за да не се превърнат в гореспоменатите банкови обирджии, наркодилъри, бодигардове, събирачи на дългове..." - Един вид са избрали по-малкото зло...наистина е ужасно, но в случая съдбата това им предлага, като възможности.
14
Не е посочен 04.09.2013|15:55
Опасно е,но понякога хората нямат друг избор.
13
Не е посочен 04.09.2013|15:51
Какво да се први,всеки преживява както може.
12
Не е посочен 04.09.2013|15:05
За какво ни е да дресираме хиена.... за изяде някой ли ?
11
Не е посочен 04.09.2013|14:16
начин на живот, за съжаление. :( това е положението в което са поставени по една или друга причина, не по собствено желание.
10
Не е посочен 04.09.2013|13:45
Наистина е тъжно,че хората нямат друг избор! а животните стават лесна мишена за нас.
9
Не е посочен 04.09.2013|13:37
Кой може да ги обвинява за начина, по който си изхранват прехраната като нямат друг избор. поредният пример как една богата на ресурси страна е доведена до това положение.
8
Не е посочен 04.09.2013|11:56
Това наистина е доста опасно начинание, но виждаме и друга страна на проблема - хората са принудени да го правят, за да оцеляват.
7
Не е посочен 04.09.2013|11:45
Уха, доста странни хора! Не бих тормозила обаче така животните, това не става с молби а с бой.
6
Не е посочен 04.09.2013|11:45
Това е последното животно, което ще ми дойде на ум да дресирам.
5
Не е посочен 04.09.2013|11:33
маймунките колко са сладки.
4
Не е посочен 04.09.2013|10:55
Снимките са наистина много впечатляващи.
3
Не е посочен 04.09.2013|10:33
Много обичам животните и не бих им причинила нищо лошо , даже и те да ме нападнат .
2
Не е посочен 04.09.2013|10:16
Не знаех, че танцувашщите мечки са вече забранени у нас, когато бях малък много често съм гледал под терасата танцуваща мечка, но наистина не смятам, че животните трябва да се използват за такива цели.
1
Не е посочен 04.09.2013|10:05
Никога не бих използвала животните по този начин и не бих трупала пари за тяхна сметка и те душички носят , макар че често го забравяме .
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay