Петя Данкова: Избрах A to JazZ за да представя албума си, защото е най-подходящата сцена да направя това

Петя Данкова е един от българските артисти, избрани да дебютират пред публиката на фестивала A to Jazz в София

Петя Данкова: Избрах A to JazZ за да представя албума си, защото е най-подходящата сцена да направя това

И тази година София ще бъде джаз! От 1-и до 3-и юли на сцената на A to JazZ в Южен парк 2 ще чуем вдъхновяваща селекция от чуждестранни и български джазмени. За първи път в програмата, редом с хедлайнерите, които тепърва ще бъдат обявени, са включени още два чуждестранни госта – френско-полската група Avenue и американецът Derek Brown-BEATBox SaX. Освен тази изненада, организаторите отново са подготвили силен български лайнъп: Akaga, The Golden Project, Imagine, Funkallero, Classic in the Jazz, Petya Dankova Live Band, Jazzroty: The Music of Thad Jones & Mel Lewis Feat. Brass Association Big Band, както и суинг диджеите The Smugglers Collective.

Петя Данкова е един от българските артисти, избрани да дебютират пред публиката на фестивала A to Jazz в София. Ето какво ни каза тя в едно интервю специално за jenite.

Коя е Петя Данкова и какво е музиката за вас?

Петя Данкова е жена, която цени живота и винаги се опитва да прави това, което обича. Радва се на всяка секунда, в която има възможността да диша и да прави музика, и се бори щастието да е нормално и постоянно състояние. Музиката е моят начин на живот, общуване, хоби. Тя е осъзнатият ми избор откакто се помня.

Можете ли да си представите живота без музика и какъв би бил той?

Дори не смея да се замисля за живот без музика! От детството ми досега тя е "мястото", където всичко ми се струва естествено и на място. Ако не се занимавах с музика, сигурно щях да избера да се занимавам с психология или кулинария, или щях да опитам да изпълня най-нелепата си детска мечта - да стана султан. 

Петя Данкова: Избрах A to JazZ за да представя албума си, защото е най-подходящата сцена да направя това

 

Откога се занимавате с музика и как избрахте именно джаз музиката?

Музиката открих чрез майка ми още преди да навърша 2 години, а на 4-годишна възраст започнах уроци по цигулка в детската музикална школа към Националното музикално училище "Любомир Пипков”. В последствие продължих образованието си там и в 10 клас започнах да се занимавам с класическо пеене. Междувременно бях солист и ръководител на вокална етно-джаз формация "Индиго-кламер". Тогава се бунтувах чрез джаза, но пък и израствах благодарение на него. Учих се от огромни професионалисти - Валери Костов, Милчо Левиев и Вики Алмазиду. Джазът дава много свобода, от една страна да го комбинираш с различни стилове, от друга - да измпровизираш и да правиш музикални експерименти.

Международният A to JazZ фестивал е една от емблемите на музикална София, превърнал я в част от световните столици на джаза. Какви емоции поражда във вас участието ви на фестивала?

Аз съм фен на A to JazZ от самото му създаване и той е много специално за мен събитие. Тази година съм изключително щастлива, че ще имам възможността да представя на живо новия си албум ”Sweet or Bitter” пред многобройната и изключително подкрепяща публика на фестивала.

Ще излезете на една сцена с изпълнители от световната джаз сцена. Вълнувате ли се, че ще се докоснете до джаз музиката от световен мащаб?

Посещавам големи музикални фестивали по цял свят всяка година. Веднага след A to JazZ заминавам за Ротердам, където 3 пълни дни ще се наслаждавам на музиката на най-емблематичните имена на съвременната джаз сцената по време на фестивала North Sea Jazz.  В този ред на мисли се радвам и съм горда, че София е дом на музикален форум от такъв мащаб като A to JazZ и ще се докоснем до артисти от световна величина. Възможността да изляза на една сцена с музиканти като Даян Рийвс, Бранфорд Марсалис, Кърт Елинг и Ник Уест ме кара да съм едновременно любопитна, развълнувана и смирена. 

На фестивала A to JazZ ще представите песни от новия си албум. Защо решихте именно на фестивала да представите дългоочаквания албум?

Избрах A to JazZ за да представя албума си, защото е най-подходящата сцена да направя това. Фестивалът събира хиляди хора, с които споделяме близки музикални вкусове и безкрайна любов към музиката, мисля, че е повече от достатъчна причина.

Петя Данкова: Избрах A to JazZ за да представя албума си, защото е най-подходящата сцена да направя това

Как ви се струва музикалната сцена в България? Благоприятна ли е българската музикална сцена за младите таланти?

Музикалната сцена в България има своите предимства и недостатъци, но е пълна с възможности за всеки артист, който има мотивацията да работи и да успява в професията си. Не мисля, че възможностите пред младите артисти са по-малко отколкото в други държави по света. Вярвам, че проблемите са по-скоро свързани с липса на качествено образование и неразбиране на механизмите на функциониране на музикалния бизнес в света днес. 

Каква е вашата публика?

Точно такава каквато си я представям - близка, лоялна, интелигентна, приемаща, подкрепяща и отдаваща се на момента.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay