Рекорд на 64! 53 часа плуване от Куба до Флорида

Това е петият опит на плувкинята и успехът идва след изтощителни тренировки, стриктно планиране, прецизност и решителност

Рекорд на 64! 53 часа плуване от Куба до Флорида

Даяна Наяд е дамата, съумяла да преплува 177 километра от Хавана, Куба, до Кий Уест, Флорида. Колегите от Sportuvai.bg разказват нейната вълнуваща история.

64-годишната плувкиня се появява на брега на Кий Уест замаяна и със слънчеви изгаряния точно 53 часа след старта. Даяна излиза на известната със своите акули и медузи водна ивица на Florida Straits, а непредвидимият Гълфстрийм допълнително е усложнил задачата. В крайна сметка тя е първият човек, преплувал разстоянието без защитна клетка срещу акули.

Това е петият опит на плувкинята и успехът идва след изтощителни тренировки, стриктно планиране, прецизност и решителност. Излизайки на брега, с подпухнало от солената вода и обгорено от слънцето лице, тя се обляга на свой приятел и казва:

"Имам три неща да кажа. Първо, човек никога не трябва да се отказва. Второ, човек никога не е твърде стар, за да преследва мечтите си. И трето, въпреки че изглежда като индивидуално постижение, целият отбор спечели".

Даяна постиха успеха на база на провалите си. Битката продължава цели 35 години, а първият опит е през далечната 1978, когато тя е на 28. Този път всичко изглежда подготвено. Екипът, който денонощно помага на Даяна Найд наброява над 35 човека, включително и пулмолог, след като 2 години по-рано прекратява опита си след пристъп на астма - първият в живота й.

Подготвена е и за медузите. Предходен опит е провален заради жестоко опарване от медуза. Тренировките протичат с костюм с дълъг ръкав, а по време на същинското плуване е намазана със специален защитен гел.

Акули ли? В тези води е пълно с такива. Даяна използва екип от водолази, които носят специални електрошокови палки, с които да я предпазят от хищниците.

Двете неща, над които плувкинята няма влияние, са ураганите и теченията. Този път и двете природни сили са на нейна страна. По принцип тайфуните се образуват мигновено в океана, този път, в продължение на двете денонощия е имало едва 90-минутна буря. И, както гласи протокола, тя просто преплувала през нея.

Вижте още сега видеото с участието на Даяна Наяд и няколко акули. И не забравяйте да харесате facebook.com/Sportuvai.bg!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 18.10.2013|10:56
Браво на плувкинята, но ето че и този успех е постигнат след упорит труд
2
Не е посочен 17.10.2013|11:29
Майко мила. Аз сега не мога да го направя, камо ли на 64.
1
Не е посочен 15.10.2013|13:27
Браво! Това се казва подвиг достоен за възхищение
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay