Тя и морето

Малкото голямо момиче Петя Дубарова

Тя и морето

Тя е шепот за звезди и море. Тя е мечти и тъга. Тя сме ние и чувствата, които носим в себе си.

Петя Дубарова напусна този свят преди да разлее във времето и пространството целия си талант. Въпреки това тя ще остане в историята като слънчевото момиче на българската поезия. Защото беше слънце, и винаги ще бъде. А то е вечно.

Петя започва да изсипва своите думи и емоции на лист хартия още като малко момиче. С широко отворени и замечтани очи, тя разговаря с бургаското море, с нежния бриз и галещите тялото песъчинки. Стиховете ѝ са заредени с експлозивно количество позитивна енергия, всяка една дума, всяка една строфа се лее с лекота и изпълва с удоволствие душата. Сякаш в нея са се преплели личностите на дете и възрастен. Тя мечтае чисто и по детски, но осъзнава контрастната реалност като опитен човек, който познава до болка живота.

На крехката 10-годишна възраст "малкото слънце" попада в литературния кръжок на стихоплетеца Христо Фотев, който ѝ отваря широко вратите към дългия поетичен път. Тогава започва да води и свой личен дневник, чрез който днес разбираме какви са били възприятията ѝ за света. Редакторите на списание "Родна реч" Григор Ленков и Георги Константинов са пленени от стиховете ѝ, а в стремежа си да ги пуснат в изданието за средношколци, добавят една година към възрастта ѝ. Превръща се в известна за общността.

По това време тя расте в родния си град Бургас. Сблъсква се с любовта, продължава да усеща слънчевите лъчи по лицето си. Но не всичко е обсипано с розов цвят. Петя пази в себе си и страдание и мъка. Тя непрестанно се бори с желанията си за красив и добър свят, които биват прекършени от контрастната реалност. Опитва се да се слее с живота, да върви в неговата посока, да свикне със соления му вкус. Но слънчевите ѝ лъчи се прекършват.

На 4 декември 1979 година момичето, което мечтае "да е с мидите зелени, но тръгва умълчана към дома", слага край на своя живот, поглъщайки голяма доза сънотворни хапчета. Тя оставя предсмъртно писмо, което и до днес не е напълно разгадано. Петя Дубарова се сбогува с разноцветния свят на 17-годишна възраст. И до днес главните причини са мъгляви. Според някои емоционалното момиче не успява да се справи с бушуващите чувства в себе си.

Днес, повече от 30 години след смъртта на слънчевото момиче на българската поезия, става факт първото легално двуезично издание с нейни стихове - на български и английски. Стихосбирката носи името "Ето ме днес съвършено разлистена” - ”Here I Am In Perfect Leaf Today” и съдържа 57 стихотворения, няколко есета и разказа.

Творбите на Петя са огледални. Те отразяват цялата ѝ емоционалност, скрита в очите на едно младо момиче. Те сипят в душата на читателя с невидима фуния най-различни и красиви чувства. Приказки за море, вълни, доброта, любов, сънища, спомени, щастие. Разкази в стихотворна форма за живота.

94 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay