Футболистът е доктор, премиерът е футболист

Само за една година и само в държавата, в която живеем

Футболистът е доктор, премиерът е футболист

В края на всяка година правим равносметки и за пореден път не са нужни кой знае какви сметки, за да изясним резултата – българската действителност си остана нелепа и през 2011. Типично балканска. На западняците може да им се струва сюрреалистична, когато гледат филмите на Кустурица – също толкова измислена, колкото и обстановката във "Властелинът на пръстените" - но ние точно в такива условия си живеем. Толкова абсурдни неща се случват (не ежегодно, а направо ежеминутно) у нас, че единственото здравословно решение е да ги приемаме с чувство за хумор. То не е и трудно. Достатъчно са комични. 


Не е лесно обаче да се отличат само няколко съставки от традиционния миш-маш, който ни беше поднесен тази година. Затова ще заложим на гафовете, които бяха най-дискутирани през последните месеци. 

Христо Стоичков е "Доктор хонорис кауза" 
При положение, че се е доказал: може да е уникален играч на футболното поле, но е също толкова уникален простак на всички други полета. Наистина, титлата по принцип е символична, не изисква спазване на академичния ред и може да се дава на различни общественици. Но това не означава да се раздава на възможно най-неподходящите личности за целта.

Всъщност, защо пък Ицо да е неподходящ? Все пак, той е виден лингвист – владее добре диалект, както и всички псувни. Не е дискриминативен. Псува всички наред, независимо от произхода им. И преподавателски способности има – все пак, той научи чуждестранните съдии да го предупреждават преди мач, използвайки българска дума: "No mamata!". 

Доктор хонорис кауза Стоичков ще бъде задължен поне веднъж годишно да изнася лекции пред студенти. Е, поне аудиторията е гарантирана. Едва ли има човек, който да не е гледал с интерес и забава урока му по английски – още преди да се сдобие с нАучна степен. "Самтаймс люн, самтаймс уин!" Този път Камата не "люн" - титлата Доктор е негова. Вината обаче не е – демонстрирал е познанията си по немски, руски, английски, но пък никога не е твърдял, че знае латински, за да е наясно със значението на "хонорис кауза".

 

Бойко Борисов е футболист на годината 
Бойко вече не е толкова неприкосновено харесван, че да стане мъж на годината. Но, съгласете се, все трябва да бъде нещо на годината! Този път – футболист. Разбира се, ние сме обикновени женици и не разбираме много от тези неща. Освен това ни е ясно, че вотът е подигравателен, а не е реален. И все пак ни се струва, че има и кадърни момчета. Които тренират при абсурдни условия и стимули и няма как да очакваме резултатите да са на ниво. Поне тези футболисти не заслужават острата подигравка. 

Що се отнася до Бойко, то е ясно, че колкото и да е картографиран, не е никакъв футболист: не се е женил за поп-фолк звезда; не е имал връзка с Николета Лозанова; не ползва гел; няма татуировки, поне видими. И най-важното – не отказва коментари пред медиите! Дори когато решиха да обявят "Ден без Бойко Борисов", той се изказа подобаващо емоционално по темата. 

Всъщност, метаморфозите на г-н Борисов отдавна никого не учудват. Свикнали сме да бъдем Алиси в Страната на чудесата, където министър-председатели стават или прогонени някога царски величества, или бивши пожарникари и охранители. Както и да е, 2011 отново доказа: българите "разбират от всичко", макар и да не вършат нищо като хората в собствената си област. 

Няма как да подминем и "гаф на годината" - бразилските власти заловиха нашия Гълъбин Боевски с близо 9 килограма кокаин. Уж подхвърлени, но тайнственият "подхвърляч" е бил достатъчно съобразителен, за да ги разпредели в двата куфара на олимпийския шампион. Нищо! По нашите ширини не е новост да правим издънки в често припокриващите се области на спорта и дрогата. 

И всякакви други изцепки. Няма смисъл да ги изреждаме – все ще изпуснем нишката по някое време. Няма и нужда. Достатъчно е да погледнете през прозореца и ще видите: я някое селскостопанско животно, което още се подвизава с предизборна боя върху себе си, я свещеник с луксозен автомобил. Сериозно, кучешките колибки в дворовете им са по-хубави и просторни от жилищата на много българи! Заради дарения към църквата, чрез които някой пере пари. А мерки не се взимат. Къде-къде по-важно е "гаврата" с Паметника на съветската армия, която в чужбина определиха като модерно изкуство, да бъде заличена без време. Няма нужда да се заличава и друго. Всичко в държавата е префектно!

88 10
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 30.12.2011|23:36
Доста добра статия, наистина харесах я, но е просто още една безвластна и злобна критика в област, в която авторът явно има някакви познания, но не достатъчни :) Наистина България за момента е смешна "държава", наистина не ни управляват най-компетентните хора, наистина се случват какви ли не абсурди, но единствения виновен за това е самият българин. А що се отнася до Бойко Борисов... Абе наистина е ... Абе статията като цяло го описва доста добре (в доста лоша светлина естествено), но все пак предизвиквам ви да ми посочите една партия в България за последните 22 години, която да е печелела по изборите дори и след като е била на власт веднъж, и един премиер, който да е имал подобна популярност. И наистина на последните гласувания, които бяха за Евродепутати, правителство и президентски и местни избори, победителят е ГЕРБ и това за България е прецедент (или поне не се е случвало от повече от 22 години ). Както и да е, в статията се казва "българите "разбират от всичко"", и ще добавя: "и най-вече всеки разбира от политика", дори и авторката :) Б.Й.П
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay