В българския традиционен рецептурник тараторът с маруля не е популярен, но съществува, а тази фюжън версия го допълва с някои типично италиански кулинарни идеи.
Необходими продукти за 4 порции:
1 крехка маруля
1 връзка репички
800 г кисело мляко
за пестото:
1 връзка копър, ситно нарязана
4 с. л. запечени орехови ядки
60 мл зехтин
1 скилидка чесън, нарязана
сол на вкус
за брускетата със сушени домати:
8 филийки чабата или франзела
4 половинки сушени домати, мариновани в олио
2 с. л. олио от доматите
1 с. л. нарязани листа от магданоз
Начин на приготвяне:
1. За брускетата сушените домати се нарязват на ситно и се пасират заедно с олиото на пастет. Филийките се намазват с тънък слой от пастета и се запичат на 160° С за 10 - 15 мин., докато се зачервят ръбчетата им.
2. За пестото всички продукти се пасират заедно. За по-изявена структура може да се оставят парченца непасирани орехи.
3. Марулята се нарязва по дължина на тънки ивички, които след това се срязват на 3-4 места по дължината на листата. Смесват се с разбитото кисело мляко и нарязаните репички и се подправят със сол на вкус.
4. Тараторът се сипва в купички и отгоре се гарнира с лъжица-две от пестото и със запечените хлебчета.
Участвайте в играта на Jenite.bg и сп. Меню! Прочетете общите условия и отговорете на въпроса в статията "Салатено зелено".
6 | 0 |