Деликатно подправените задушени зеленчуци са традиционна етиопска рецепта, която често се сервира по време на дългите и чести пости. Предлагаме ви да експериментирате с вкуса на ястията върху трапезата, а едва ли има по-лесни за домашно приготвяне рецепти от етиопските.
Необходими продукти за 4 порции:
½ глава зеле, едро нарязано
2 сладки или обикновени картофа, нарязани на кубчета
4 моркова, тънко нарязани
1 глава червен лук, нарязан на полумесеци
½ ч.л. сол
½ ч.л. смлян черен пипер
½ ч.л. смлян кимион
1 щипка куркума
1 с.л. настърган джинджифил
1 люта чушка, ситно нарязана
3 с.л. фъстъчено олио
Начин на приготвяне:
Олиото се загрява и в него се слагат лукът и морковите. Разбъркват се на умерен огън 4-5 мин.
Добавят се солта, пиперът, кимионът, джинджифилът, куркумата, лютата чушка. Разбъркват се и се слагат зелето и картофите. Налива се ½ ч.ч. гореща вода или зеленчуков бульон.
Ястието се покрива и се оставя да къкри 30 минути, докато омекнат зеленчуците. Консумира се с мечти за пикник на зелена поляна, или още по-добре - на етиопска територия, под жаркото африканско слънце.
6 | 0 |