Инджера всъщност представлява плосък, подобен на палачинка, хляб и се приготвя от ендемичната за Етиопия и Еритрея житна култура, наречена "теф". Поради трудното намиране на нужното брашно в България, ви предлагаме алтернативна рецепта.
Необходими продукти за 6 броя:
1 ч. ч. брашно от елда или грахам
1 ч. ч. бяло брашно
½ ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. сол
2½ ч. ч. газирана вода
Начин на приготвяне:
В голяма купа се смесват двата вида брашно, солта и содата. Добавя се газираната вода и се обърква на рядко тесто.
Загрява се голям тиган с незалепващо покритие, леко се намазва с олио и се сипва черпак от сместа по краищата. Тиганът се разклаща, за да може сместа да покрие и центъра. Оставя се на умерен огън 1-2 мин, докато повърхността на тестото засъхне и стане на мехурчета. Пече се само от едната страна.
Палачинките се подреждат в голяма чиния ветрилообразно, като се застъпват центровете им. Сервират се веднага.
8 | 2 |