Калият е основен минерал, необходим за различни телесни функции, включително поддържане на здравословно кръвно налягане, регулиране на баланса на течностите и подпомагане на функционирането на нервите и мускулите. Ето списък с храни, които са с високо съдържание на калий:
Банани: Един среден банан съдържа приблизително 422 mg калий.
Бейби моркови: Тези миниатюрни моркови са не само вкусни, но и опаковани с калий, осигуряващи около 382 mg на чаша.
Портокали: Освен че са добър източник на витамин С, портокалите предлагат и 451 mg калий на чаша.
Спанак: С над 840 mg калий на чаша варен спанак, той е отличен избор за увеличаване на приема на калий.
Картофи: Както печените, така и варените картофи са добри източници на калий, осигуряващи съответно 549 mg и 488 mg на средно голям картоф.
Тиква: Чаша варена тиква съдържа приблизително 549 mg калий.
Кисело мляко: Една чаша обикновено кисело мляко осигурява около 525 mg калий.
Сьомга: Тази богата на протеини риба е и добър източник на калий, предлагащ около 800 mg на порция от 100 g.
Шамфъстък: Тези ядки не само са вкусни, но и съдържат около 277 mg калий на порция от 100 г.
Соеви зърна: Една чаша варени соеви зърна съдържа приблизително 740 mg калий.
0 | 0 |