10 храни, които са подходящи за раздразнен стомах

10 храни, които са подходящи за раздразнен стомах

Независимо дали страдате от някакъв стомашен вирус или имате Синдром на раздразненото дебело черво, едно е сигурно- обикновената ви диета няма да ви помогне, дори може да ви навреди.

За да се отървете от симптоми, като диария, гадене и т.н., е добре да се храните с храни, които не дразнят стомаха. И така, кои храни са най-лесни за смилане и подходящи за раздранен стомах? Добре е да консумирате храна, която не е богата на мазнини и фибри, за да не натоварвате стомаха си.

1. Бял хляб и бял ориз

За разлика от черния хляб и черния ориз, белият хляб и белият ориз са по-лесно смилаеми. Бялото брашно се рафинира и преработва, което означава, че влакното се отделя от него. Друго нещо, което можете да хапвате, са солени бисквити. Съдържанието на сол функционира като електролит и може да ви помогне, ако сте дехидратирани.

2. Диня

Сочните плодове, като диня, са съставени предимно от вода. Поради тази причина, те са нежни към стомаха и не се изисква сериозно храносмилане. Ако предпочитате зеленчуци, за краставицата важи същото.

3. Пиле и пуйка

Когато става дума за месо, трябва да изберете меса, които не са прекалено мазни. Пилешкото, пуешкото и рибата са най-подходящите меса за разстроен стомах. Важно е обаче да приготвите месото без много мазнина, тоест да го печете, а не пържите.

4. Банани

Колкото по-кафяви са бананите, толкова по-добре. Зелените банани имат по-устойчиви нишестета, които са подобни на пребиотиците по това, че трудно се усвояват и хранят бактериите в червата ви. Но когато узреят, тези нишестета се превръщат в захари, които не вредят на стомаха ви. Освен това бананите могат да причинят запек, което е добре, ако имате диария. 

5. Варени зърнени храни

Можете да хапвате варени овесени ядки, грис и т.н. Когато готвите тези зърнени храни, вие помагате за разграждането на техните компоненти, което означава, че започвате процеса на храносмилане, преди зърнените храни дори да са влезли в устата ви.

6. Консервирани зеленчуци

По-конкретно, консервираните моркови, тъй като не съдържат много фибри, нямат обелки и нямат семена.

7. Сладки картофи

Ако търсите лесно усвоима храна, която има малко повече вкус и хранителни вещества (сладките картофи са с високо съдържание на калий), изберете сладки картофи, но ги обелете, преди да ги консумирате.

8. Яйца

Твърдо сварените яйца са най-добрата опция, защото се изисква само вода, за да бъдат приготвени. Ако не обичате варени яйца, можете да си направите бъркани, но използвайте много малко масло.

9. Пилешка супа

Супата е не само много вкусна и полезна, но и страхотен начин да получите много хранителни вещества в лесно смилаема форма. Готвенето на зеленчуци, пилешко месо и бульон заедно,с часове, помага за разграждането на много компоненти, много преди да влязат в храносмилателния тракт.

10. Билков чай

Макар че всъщност не е храна, билковите чайове могат да бъдат ключови, ако не можете да понесете мисълта да дъвчете нещо, но желаете нещо успокояващо. Чаят от лайка е известен като нежен и успокояващ стомаха, а чаят от копър може да помогне за облекчаване на спазми и запек. Чаят от джинджифил е добър избор, ако искате да спрете гаденето, а ментовият чай също може да помогне за отстраняване на стомашни болки и диария.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

14 4
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay