11 факта за храната, които всеки трябва да знае

Ето няколко интересни факта

11 факта за храната, които всеки трябва да знае

Мислим си, че знаем всичко за храната, или почти всичко, защото четем етикетите внимателно, но дали знаем всичко със сигурност?

Ще ви представим няколко любопитни факта, които ще ви накарат да промените мнението си за традиционната храна.

1. Отглеждането на ГМО растения е разрешено в повечето страни

В повечето страни генетично модифицираните култури могат да бъдат култивирани без никакви ограничения, защото все още няма научно доказателство, че такива култури са по-вредни от естествените. Най-разпространените ГМО растения са соята, царевицата, памука, рапицата и захарното цвекло.

2. Оригиналният балсамов оцет никога не е евтин

Традиционният балсамов оцет се произвежда от сока на прясно набраното бяло грозде, сварено, за да се създаде концентрат, който след това ферментира в бавен процес на стареене в продължение на поне 3 години (най-добрите типове - до 100 години). Разбира се, такъв сложен процес на производство оказва влияние върху цената. Ето защо, когато купувате бутилка балсамов оцет за няколко лева, можете да сте сигурни, че това не е истински балсамов оцет.

3. Курабийките с късмети не идват от Китай

Тези сладки курабийки се считат за част от китайската кухня, но това е мит. Трудно ще ги намерите в Китай. В действителност, тези бисквити за измислени в Сан Франциско от японски американци.

4. Фалшиво Уасаби

Истинското Уасаби може да се намери само в Япония, където се култивира при определени условия: в течаща вода при температура 10-17 ° C. Уасаби корените узряват за 3-4 години, а 1 паунд струва повече от 100 долара. Ето защо често се използва имитация на уасаби извън Япония, което се състои от хрян, горчица, нишесте и зелена боя за оцветяване.

5. Ние ядем насекоми и дори не знаем, че го правим

Хранителният пигмент кармин, известен също като E120, се използва за добавяне на червен цвят към хранителните продукти. Но не всеки знае, че карминът се произвежда от карминова киселина, генерирана от някои скални насекоми.

6. Кетчупът може да се направи без домати

Въпреки факта, че доматите са евтини, те често се заменят с по-евтини съставки, като ябълково пюре, различни сгъстители, оцветители и други добавки. За да различите фалшивия кетчуп, първо погледнете цвета му- трябва да е тъмночервен. Също така истинският кетчуп не трябва да е прекалено воднист. 

7. Защо бисквитите имат дупки?

Дупките в бисквитите не са за декорация. Те всъщност гарантират, че бисквитите ще се изпекат правилно. В противен случай, няма да бъдат толкова тънки и хрупкави. Първите бисквити в САЩ имат дупки, които са направени ръчно. Техният брой е 13, което съответства на броя на щатовете по това време.

8. Канолата и рапичното масло са един и същ продукт

Името "канола" всъщност означава канадско масло, слаба киселина. Тя се различава от обикновеното рапично масло само чрез намаленото количество (до 2%) ерукова киселина, което не само оказва негативно влияние върху вкуса, но и е токсично за сърцето.

9. Калориите, показани на опаковката, могат да бъдат неточни

Проблемът е, че системата за измерване на калориите вече не е актуална. Например, тя не отчита как абсорбцията варира в зависимост от вида на храната или от индивида, който я консумира. Напоследък учените разбрали, че целият бадем има около 20% по-малко калории, отколкото първоначално се смяташе, а шам-фъстъците имат с 5% по-малко калории.

10. Някои храни могат да изчезнат завинаги

За съжаление, поради глобалното затопляне и други негативни фактори, някои храни са на ръба на изчезването. Това включва:

Някои видове ябълки, които се нуждаят от по-студена зима.

Авокадо, поради факта, че неговото отглеждане е нерентабилно. За да отгледате 1 килограм от този плод са нужни 130 галона вода.

Бананите са засегнати от епидемия от гъбични заболявания и растенията започват да умират бързо.

Пчелен мед. През последните години броят на пчелните колонии е намалял значително. Причините са акари от Азия (въведени преди 30 години), пестициди и лошо хранене на пчелите.

Шоколад. Както твърдят учени, качеството на какаовите зърна се е влошило значително през последните десетилетия, като по този начин културите са намалели наполовина.

11. Бройлерите са станали много по-големи

През последните 60 години, пилетата са станали много по-големи, особено гърдите и краката им. Някои казват, че добавените хормони и стероиди са отговорни за тези промени. Въпреки това земеделците твърдят, че растежът на пилетата се дължи не на забранени вещества, а на подобрено модерно отглеждане, по-добри условия на живот и редовен надзор на ветеринарите.

Бонус: Най-скъпата пица в света

11 факта за храната, които всеки трябва да знае

Съставките на тази пица включват трюфели, хайвер, сирене Стилтън и тънки листа 24-каратово злато. Ако имате излишни 2700 долара можете да опитате тази пица в Ню Йорк.



Станете част от Jenite.bg във Facebook!

 

2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay