15 храни, които не е нужно да държите в хладилника

15 храни, които не е нужно да държите в хладилника

Толкова сме свикнали да държим храната в хладилника, че не се замисляме кои продукти трябва да се държат в хладилника и кои могат да стоят на стайна температура. Дори когато на опаковката пише "съхранявайте на хладно и сухо място", ние автоматично прибираме продукта в хладилника. 

Ето кои са храните, които не е нужно да държим в хладилника:

1. Чушки 

Не е нужно да държите чушките в хладилника. Те могат лесно да се съхраняват при стайна температура в кухненско чекмедже или хартиена торбичка. Освен това чушките губят своята свежест и хрупкавост в хладилника.

2. Екзотични плодове

Бананите, мангото, папаята и други тропически плодове е най-добре да се съхраняват на топло. Ниските температури разрушават външния им вид (като бананите, които могат да станат тъмнокафяви) и структурата им.

3. Сосове

Кетчуп, горчица, соев сос, балсамов оцет, сладко-кисели и пикантни сосове могат лесно да се съхраняват в кухненски шкаф, дори и да са отворени. Няма смисъл да ги държите в хладилника. 

4. Шоколад

Никога не съхранявайте шоколад в хладилника. Освен факта, че абсорбира други аромати, влагата в хладилника може да придаде на шоколада бяло покритие: това е захарта, излизаща на повърхността. Това покритие не влияе на вкуса, но не изглежда много привлекателно. 

5. Масло

Свикнали сме да държим маслото в хладилника, защото това е млечен продукт и млечните продукти могат да се развалят при стайна температура доста бързо. Маслото обаче е малко по-различно. Основният му компонент (80%) е мазнината. Високият процент на мазнини в комбинация с ниския процент на вода прави продукта неподходящ за бактериален растеж. Следователно маслото може безопасно да се съхранява на стайна температура поне няколко дни.

6. Праскови

Когато прасковите са твърди на допир и им липсва характерният им сладникав аромат, те се нуждаят от още няколко дни, за да узреят, преди да са готови за ядене. Дотогава най-доброто място за съхранението им е на плота при стайна температура. Дръжте ги немити и ги поставете с дръжката надолу. След като узреят, вече може да ги приберете в хладилника, за да не се развалят. Студената температура забавя процеса на узряване и предотвратява бързото разваляне на прасковите.

7. Хляб

Докато много хора охлаждат хляба, за да не остарее, това всъщност го изсушава по-бързо. Съхранявайте хляба в тъмен шкаф или кутия за хляб при стайна температура.

8. Неотворена сода и безалкохолни напитки

Безалкохолните напитки, като сокове или кола, може да се съхраняват на топли места, както и на ниски температури. Ако няма внезапни промени в температурата и опаковката не е повредена, сокът, който се съхранява в шкафа в продължение на няколко месеца, е достатъчно добър за консумация. 

9. Салам

Като сушено месо саламът може да се запази месеци. Най-добрият начин да съхранявате всяко сушено месо е като го закачите на хладно и проветриво място, където то ще продължи да съхне. Ако това не е възможно, поставете го в хладилника.

10. Консервирана риба

Не е нужно да държите неотворени консерви в хладилника, те няма да станат "по-свежи" заради това. Те могат да стоят на рафта в магазин в продължение на месеци, без да имат проблеми. Но ако сте отворили консервата, прехвърлете рибата в запечатан стъклен съд или найлонов плик и я приберете в хладилника.

11. Босилек

За да запазите босилека свеж, отрежете стъблата и го поставете в чаша или буркан с вода. Докато някои билки, като магданоз и кориандър, могат да се съхраняват по този начин в хладилника, босилекът се справя по-добре при стайна температура. Охлаждането може да направи листата му по-тъмни. 

12. Фъстъчено масло и Нутела

Фъстъченото масло не съдържа много вода, така че може да се съхранява в килера. Не е необходимо да охлаждате и отворен буркан с фъстъчено масло. Отворен буркан с преработено фъстъчено масло обикновено се съхранява около 3 месеца, когато се съхранява в тъмен шкаф при нормална стайна температура. Не бива да държите и течен шоколад в хладилника. После ще ви бъде трудно да го консумирате.

13. Ябълки и круши

Можете да съхранявате тези плодове в хладилник, но не е нужно. Студеният въздух вътре в хладилника има тенденция да разгражда тяхната свежа текстура. Оставете ги на плота. Но ако предпочитате плодовете си студени, продължавайте да ги държите в хладилника.

14. Туршии

Туршиите имат достатъчно натрий - естествен консервант - който ги запазва по-дълго време. Единствената причина да ги охлаждате е, ако предпочитате да им се наслаждавате студени. 

15. Чесън

Светлината и влагата са най-лошите врагове на чесъна, тъй като и двете предизвикват растеж на мухъл. Вместо това съхранявайте чесъна при стайна температура на сухо и тъмно място, където има много циркулация на въздуха, като отворена хартиена торба в шкаф или килер. Когато се съхранява в студена среда, като хладилника, чесънът ще започне да пониква след не повече от няколко дни. Покълналият чесън все още е годен за консумация, но понякога може да има малко горчив вкус.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay