Оризът басмати е дългозърнест сорт ориз, произлизащ от подрегионите в Индия и Пакистан. Този вид ориз се отличава със своя ароматен и характерен вкус, който произлиза от естествените масла в него. Басмати е чест избор за приготвяне на различни азиатски и индийски ястия, като бирияни и карита.
А как да го сготвите? Даваме ви 3 бързи идеи:
Ориз със зеленчуци и кокосово мляко
Необходими продукти:
1 чаша ориз басмати
2 чаши замразени или свежи зеленчуци (моркови, грах, цвекло и др.)
1 чаша кокосово мляко
1 лъжица зехтин
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете ориза басмати според инструкциите на опаковката. На тиган, загрят с зехтин, задушете зеленчуците за няколко минути, докато станат меки. Добавете сварения ориз и кокосовото мляко. Разбъркайте добре. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
Пиле къри и ориз басмати
Необходими продукти:
1 чаша ориз басмати
500 г пилешко месо, нарязано на кубчета
1 голям лук, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 червена чушка, нарязана на ивици
2 супени лъжици къри подправка
1 чаша кокосово мляко
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете ориза басмати. На тиган, загрят с малко зехтин, запържете лука и чесъна. Добавете пилешкото месо и го задушете, докато стане златисто. Добавете чушката, кари подправката и кокосовото мляко. Разбъркайте добре. Отстранете от котлона и оставете да къкри за няколко минути. Овкусете със сол и черен пипер по вкус. Поднесете горещо със сварения ориз.
Салата с ориз басмати и тиква
Необходими продукти:
1 чаша ориз басмати
500 г тиква, нарязана на кубчета
1 чаша чери доматчета, на половинки
1/2 чаша нарязани орехи
1/4 чаша краве сирене, нарязано на кубчета
2 лъжици зехтин
Сок от 1 лимон
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете ориза басмати. Изпечете тиквата във фурната, предварително поръсена с малко зехтин, докато омекне и стане златиста. В голяма купа смесете сварения ориз, печената тиква, чери доматчета, орехи и краве сирене. Прибавете зехтин и лимонов сок. Разбъркайте добре. Овкусете със сол и черен пипер по вкус. Сервирайте топло или студено.
0 | 0 |