Яжте тези 5 храни, за да облекчите симптомите на ПМС

Яжте тези 5 храни, за да облекчите симптомите на ПМС
Pexels

Ако умората, акнето, подуването на корема, гладът и промените в настроението са ви познати около менструалния ви цикъл, вероятно е налице предменструален синдром (ПМС).

ПМС е комбинация от симптоми, които може да получите около седмица или две преди менструацията. Повече от 90% от жените, казват, че получават някои предменструални симптоми.

Въпреки че диетата не е добре проучена при ПМС, все пак има възможност вашата диета да помогне за облекчаване на дискомфорта от симптомите на ПМС, които може да имате.

Ето повече за диетата и ПМС, както и някои храни, които можете да опитате:

Храни, които могат да помогнат при ПМС

Начинът, по който преминавате през ПМС, е свързан с това какво и как ядете. Изследователите са открили, че ПМС е по-вероятно да се появи при хора, които хапват повече бързи храни, безалкохолни напитки и преработени меса, в сравнение с по-здравословните модели на хранене.

Освен това можете да намалите приема на натрий, захар, мазнини и алкохол – всички те могат да влошат ПМС – но яденето на определени храни може да облекчи симптомите. Например сложните въглехидрати (напр. пълнозърнести храни) и богатите на калций храни (напр. кисело мляко) могат потенциално да облекчат ПМС.

И все пак, яденето на определени храни може да не работи за всички или изобщо да осигури някакво облекчение от ПМС, но начинът да разберете е с проба и грешка.

Ето пет други храни, които бихте могли да обмислите да ядете през това време на месеца:

Авокадо

Как тази храна може да бъде полезна? Ако гладът, мускулните крампи и подуването са сред обичайните ви симптоми на ПМС, заредете се с авокадо. Тази богата на мазнини храна съдържа калий, минерал, който помага за предпазване от мускулни крампи и засилва чувството за ситост, така че ще бъдете по-малко склонни да преяждате. Той също така действа като естествен диуретик, като "измива" излишния натрий и течности от тялото ви. 

Цвекло 

Проучване от 2022 г. отбелязва, че витамините от група B (напр. тиамин или B1 и рибофлавин или B2) са свързани с по-леки симптоми на ПМС.

Цвеклото съдържа както B1, така и B2. И само една чаша цвекло доставя около една трета от дневните ви нужди от фолат, което е 400 микрограма фолат всеки ден за възрастни.

Липсата на достатъчно фолат в тялото ви може да причини проблеми. По-конкретно, известно е, че твърде малкото фолиева киселина предизвиква умора, проблеми с паметта и безсъние. 

Сардини

Установено е, че ниските серумни нива на калций и витамин D причиняват или изострят симптомите на ПМС. Сардините съдържат и двете хранителни вещества, заедно с омега-3 мастни киселини.

Омега-3 мастните киселини могат да помогнат за намаляване на предизвиканото от ПМС подуване, главоболие, чувствителност на гърдите, депресия, нервност, тревожност и липса на концентрация.

Бобови растения

Едно проучване установява, че хората с по-висок прием на нехемово желязо, типът, който се намира в храните на растителна основа, имат по-нисък риск от симптоми на ПМС в сравнение с тези с най-нисък прием.

Най-добрият източник на нехемово желязо са варивата или бобовите растения – общият термин за боб, леща и грах. Бобовите растения също са пълни с фибри, друго ключово "лекарство" за ПМС, което помага за регулиране на кръвната захар и нивата на инсулин. Само половин чаша сварен черен боб съдържа над седем грама фибри.

Ако се притеснявате от допълнителните газове и подуване на корема, изследванията показват, че накисването на боба преди консумация може значително да намали съдържанието на рафиноза (вид несмилаеми въглехидрати, намиращи се също в храни като зеле, броколи и брюкселско зеле). Този процес може да помогне за предотвратяване на образуването на газове в дебелото черво.

Черен шоколад

Черният шоколад облекчава симптомите на ПМС по няколко начина. Неговите антиоксиданти карат стените на кръвоносните ви съдове да се отпуснат, понижавайки кръвното налягане и подобрявайки кръвообращението. Това лакомство съдържа и магнезий, минерал, за който е установено, че помага за облекчаване на симптомите на ПМС
И накрая, изследователите са открили, че консумацията на черен шоколад влияе положително върху емоционалното състояние на здрави възрастни чрез връзката черва-мозък. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay