5 съвета за по-здравословно хранене през 2023 г.

5 съвета за по-здравословно хранене през 2023 г.

Замисляте ли се какво ядете всеки ден? Ако отговорът е отрицателен, то е време да се замислите сериозно за хранителните си навици. А какво по-подходящо време да започнете от началото на годината? Нека 2023 е годината, в която сме по-осъзнати в храненето си и се научим да се грижим за себе си посредством това, което консумираме. 

Но как да го направим?

1. Приготвяйте храната у дома

Това е единственият сигурен анчин да сте напълн наясн какви продукти влизат в ястията ви. Ограничете поръчките на храна и странстването из ресторантите всяка вечер. Освен, че домашно приготвените блюда могат да бъдат в пъти по-здраеословни, те могат да ви спестят и купища пари.

5 съвета за по-здравословно хранене през 2023 г.

2. Погрижете се за червата си като приемате повече фибри

Според специалисти по храненето, фибрите са изключително важни за регулиране на храносмилането и също така за увеличаване на растежа на полезните бактерии в нашия храносмилателен тракт. Този процес подобрява цялостното ни здраве. Конскумацията на достатъчно количество фибри намалява риска от сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2 и рак на дебелото черво. Препоръчително е да приемате поне 25 до 30 грама фибри на ден. Заенете белия ориз, хляба и тестените изделия с пълнозърнести версии, добавете боб към менюто, поръсете една супена лъжица ядки/семена към закуската си, консумирайте повече пресни зеленчуци и приемайте по няколко порции плодове всеки ден, за да увеличите приема си

3. Повече растителна храна

5 съвета за по-здравословно хранене през 2023 г.

Растителната храна е богата на антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на различни заболявания. Те включват зеленчуци, плодове, зърнени храни (ориз, киноа, овес и т.н.), боб, леща, ядки, семена, билки и подправки.

4. Обърнете внимание на графика си за сън и хранене

Вместо да броите калориите, специалистите препоръчват да броите часовете между храненията. Трябва да с постараете да не се храните поне през 12 часа от деня. Не сме създадени да ядем през цялото време, храносмилателната ни система се нуждае от почивка и това подобрява регулирането на кръвната ни захар. Ако приключите с вечерята до 19:30, избягвайте да ядете отново до закуската в 7:30 сутринта.

5 съвета за по-здравословно хранене през 2023 г.

Осигуряването на пълноценен сън също е от съществено значение. 7-9 часа качествен сън на нощ са толкова важни както за физическото, така и за психическото здраве. Това влияе върху избора ни на храна, настроението ни, вероятността ни да спортуваме и способността на тялото ни да се възстановява. Липсата на сън често кара хората да посягат към храни с по-високо съдържание на мазнини и захар.

5. "Похапвайте" отговорно

Важно е да разберем откъде идват нашите желания. Гладът се появява, когато нивата на кръвната ни захар са ниски. Нормално е те да се покачват и намаляват от време на време, но трябва да внимаваме, тъй като ниските нива предизвикват глад.Правилното балансиране на храненията ви и приемът на добра комбинация от макронутриенти (протеини, сложни въглехидрати и мазнини)" ще ви помогне да избегнете апетита.

Следващият път, когато хапнете между храненията, прегледайте какво сте яли този ден и как се чувствате. Стресът, дисбалансираните хормони, умората и дехидратацията също могат да причинят глад. Също така, много хора бъркат глада с жажда, така че се уверете, че пиете достатъчно вода.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay