Накисването на определени храни във вода преди консумация може да помогне за премахване на мръсотия, пестициди, бактерии и други замърсители. Ето списък с храни, които обикновено трябва да бъдат накиснати във вода, преди да ги консумирате:
Бобови растения: Фасул, леща, грах, нахут и други бобови растения често съдържат естествени токсини, наречени фитохемоглобини, които могат да причинят стомашен дискомфорт. Накисването им във вода помага за отделянето на тези токсини. Освен това прави бобовите растения по-лесно смилаеми.
Ядки и семена: Ядки и семена като бадеми, кашу, слънчогледови семки, тиквени семки и ленено семе трябва да се накисват, за да се улесни усвояването на хранителните вещества и да се намали съдържанието на фитинова киселина, която може да инхибира усвояването на минерали.
Ориз: Накисването на ориз може да помогне за премахването на следи от арсен, който е канцерогенен химикал, който може да присъства в ориза.
Зеленчуци: Някои зеленчуци, като картофи, спанак и зеле, трябва да се изплакват старателно, за да се отстранят мръсотията и пестицидите. Накисването им във вода може допълнително да помогне за отстраняването на тези замърсители.
Плодове: Плодове като ябълки, круши и банани трябва да се изплакнат старателно, за да се отстранят мръсотията и восъчните покрития. Някои плодове, като грозде, трябва да се накисват във вода, за да се премахнат остатъците от пестициди.
Мляко и млечни продукти: Накисването на мляко и млечни продукти във вода може да помогне за премахването на всякакви замърсители, които могат да присъстват.
Подправки и билки: Пресни билки и подправки като кориандър, магданоз и мента трябва да се изплакнат старателно, за да се отстранят мръсотията и евентуални остатъци от пестициди.
Гъби: Гъбите често съдържат мръсотия и бактерии, които могат да бъдат отстранени чрез накисване във вода.
0 | 1 |