8 храни и напитки, които могат да подобрят женското здраве

8 храни и напитки, които могат да подобрят женското здраве

Jenite имат редица уникални хранителни нужди и изборът на правилните храни и напитки може да има положителен ефект върху здравето ни. Както показват проучванията, изборът на определени групи храни и напитки може да помогне за подобряване на здравето и предотвратяване на определени заболявания.

Ето кои са храните, кои могат да подобрят женското здраве:

1. Лимоновата вода забързва метаболизма и помага за отслабването

Лимоновата вода е много важна в процеса на храносмилане, тъй като, като остаряваме, количеството киселини в стомаха ни намалява. Проучване показва, че над 30% от жените имат гастрит, което е състояние, причинено от малко или никаква стомашна киселина.

Лимоните са чудесни за отслабване, тъй съдържат много малко калории - сокът от един цял лимон има само 12 калории, но съдържа и голяма част от дневната препоръчителна доза на витамин С. Той помага при отслабването, тъй като ви помага да се борите с глада и детоксикира черния дроб.

2. Чаят от малиови листа помага при менструални болки

Чаят от малинови листа е добре позната напитка, която е полезна за здравето на жените, тъй като е естествено богата на витамини и минерали, необходими на женското тяло. Съдържа желязо, калций, калий, витамини B, A, C и E.

Обикновено се използва от бременни жени за по-леко раждане, но също така е доказано, че облекчава симптомите на предменструален синдром (ПМС), силно кървене и болезнени спазми. Това се дължи на голямото количество витамини и минерали, които съдържа, които балансират хормоните и укрепват стените на матката. Когато правите чая, винаги можете да добавите истински малини за по-силен вкус.

3. Мака корен за намаляване на симптомите на менопаузата

Мака е кръстоцветен зеленчук и затова е свързан с броколи, карфиол, зеле и къдраво зеле. Той има дълга история на кулинарна и лекарствена употреба в Перу. Основната ядивна част на растението е коренът. Той съществува в няколко цвята, вариращ от бял до черен и може да се намери под формата на прах.

Доказано е, че Мака облекчава симптомите на менопаузата, като горещи вълни, промени в настроението и проблеми със съня. Също така традиционно се използва за повишаване на плодовитостта, подобряване на настроението и балансиране на хормоните ви.

4. Консумирането на броколи се бори с бръчките

Броколи е една суперхрана, която решава различни проблеми, свързани със здравето ви. В чаша броколи има 100% от витамините, които са от решаващо значение за производството на колаген. Колагенът придава на кожата ви еластичността. То е богато и на витамин А, който подпомага обновяването на клетките и помага на старите кожни клетки да бъдат заменени с нови.

5. Куркумата е страхотно средство за лечение на инфекции

Куркумата е една от най-добре проучени лечебни билки на нашето време и нейната универсалност като естествено средство за лечение на често срещани неразположения я е направила невероятно популярна и изпитана от времето добавка. Куркумата съдържа мощни антиоксиданти и противовъзпалителни свойства. Въпреки това, тя също е добре известен със своята противогъбична, антибактериална и антивирусна активност. Куркумата може да бъде ефективно лекарство срещу кандида.

6. Ядките кашу помагат за развитието на мускулите

Кашуто е добър източник на минерали, особено магнезий, калий, фосфор, цинк и селен и съдържа малко желязо, манган и мед, които са необходими за здравето на сърцето и мускулите ви.

Ядките кашу съдържат около 12 грама мазнини за 30 грама кашу, включително 2 грама наситени мазнини, но диетолозите ги определят като "добри мазнини". В сравнение с други ядки, като орехи и фъстъци, кашуто е със значително по-ниско съдъжрание на мазнини.

7. Киноата укрепва космените фоликули

Киноата е храна на растителна основа, която осигурява много протеини, плюс фибри, което я прави много засищаща. Смята се също за суперхрана. Хората я добавят в салати и я използват като заместител на ориз.

Високото съдържание на протеини защитава и подхранва космените фоликули, което прави киноата полезна и за косата ни.

8. Консумирането на храни, богати на Омега 3, намалява риска от сърдечни заболявания

Има редица храни, които са богати на Омега 3 мастни киселини, а най-разпространените са морските храни като: сьомга, риба тон, пъстърва.

Храните, които са богати на Омега 3, съдържат ейкозапентаенова киселина и докозахексаенова киселина. Киселините имат ползи за здравето на жените като здравето на бебетата в утробата, а също така намаляват риска от сърдечни заболявания. Има и други продукти с Омега 3 мастни киселини, които можете да приемате, като мляко, кисело мляко и соеви напитки.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay