Свикнали сме да мислим, че доматите са по-полезни, когато ги ядем сурови и правим салата с тях. И макар това да е вярно, те всъщност са по-добър избор за стомаха ви, когато са сготвени. И има още много обикновени храни, които могат да ви изненадат с променящите се ползи в зависимост от начина, по който са приготвени.
Ето кои продукти могат да станат по-полезни с времето или дори след пържене:
1. Банани
Ако страдате от диабет, по-добре е да ядете банани, които са по-зелени, отколкото презрели, казват експертите. Когато един банан узрее, нишестето започва да се превръща в захар, която трябва да контролирате при диабет.
От друга страна, зелените банани имат някои други ползи за здравето. В тях се съдържа нишесте, наречено устойчиво нишесте. Трудно ни е да го смиламе, защото е все едно да ядем суров картоф. В този случай презрялите банани са по-добри за ядене.
2. Гъби
Въпреки че гъбите могат да загубят витамин В, след като се сготвят, има някои големи ползи, които те получават след нагряване. На първо място, суровите гъби могат да абсорбират токсини, които могат да бъдат унищожени чрез готвене
На второ място, готвенето увеличава броя на антиоксидантите в гъбите, от които тялото ни се нуждае толкова много в съвременния свят. Ако обичате да ядете този зеленчук, препоръчително е да го печете на скара или в микровълнова печка, вместо да го варите или пържите. В този случай те могат да се похвалят с по-ценни ползи за здравето.
3. Домати
Свикнали сме да ядем сурови домати. Да, те съдържат витамин С, но експертите казват, че когато са приготвени, те имат много по-високи нива на ликопен. И това може да е по-мощен антиоксидант от витамин С. Също така, готвенето на доматите може да омекоти фибрите, така че да станат по-лесни за смилане.
4. Моркови
Малко е изненадващо, но морковите, които са толкова полезни за нас благодарение на своя бета каротин, имат по-високи нива на хранителни вещества, когато се готвят. Този зеленчук обича да се нагрява. Варенето може да създаде още повече наличен бета-каротин в морковите.
Нарязването им преди готвене може да не е най-добрата идея, защото това намалява повърхността за извличане на хранителни вещества във водата. По-добре е да ги накълцате след варене.
5. Спанак
Спанакът е пълен с хранителни вещества, но може да абсорбирате повече калций и желязо, ако го готвите, казват лекарите. Това се случва, защото е пълен с оксалова киселина, която блокира усвояването на желязо и калций. Когато готвите спанак, този елемент се разгражда и можете да получите повече ползи за здравето от него.
6. Сирене
Сиренето е отличен източник на протеин, но всеки вид може да има различни допълнителни ползи. Например, моцарелата е с по-ниско съдържание на натрий и калории, отколкото повечето други сирена. Сиренето също така съдържа бактерии, които действат като пробиотици, така че може да подобри здравето на червата и имунната ви система.
В същото време синьото сирене има повече калций, отколкото повечето други сирена, но може да бъде твърде солено за някои хора.
7. Хляб
Установено е, че препеченият хляб има по-нисък гликемичен индекс. Този индекс има ефект върху нивото на кръвната Ви захар, така че може да бъде по-добър вариант за диабетици.
Хлябът със закваска съдържа по-високи нива на антиоксиданти и фолиева киселина, отколкото другите видове хляб. Освен това има по-ниски нива на фитат, така че позволява на тялото ви да усвоява по-лесно хранителните вещества.
8. Цвекло
Проучване изследва ефектите от пиенето на 250 милилитра сок от цвекло всеки ден върху 68 души с високо кръвно налягане. В резултат на това изследователите установяват, че това значително понижава кръвното налягане. От друга страна, вареното цвекло може да бъде по-лесно смилаемо, защото твърдите му влакна се разграждат по същия начин, както при варените картофи.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 1 |