Американците го наричат хляб, за нас по-скоро е кекс, но това е идеалната здравословна закуска, която можете да комбинирате с каквото пожелаете. Не е много сладък и за това филийка от него намазана с конфитюр, мед или шоколад ще ви подсигури нормалното количество захар до обяда. А през останалото време на деня можете да си похапвате от него като кекс, който няма да предизвика чувството на тежест в стомаха ви.
Класически бананов хляб с орехи
1 ½ чаша пълнозърнесто пшенично брашно
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода за хляб
½ ч.л. сол
½ ч.л. канела
¾ чаша захар
¼ чаша рапично олио
2 белтъка
1 чаша пюре от добре узрели банани (около 2 броя)
¼ чаша нискомаслено мляко
1 ч.л. ванилия ¼ чаша нарязани орехи
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на около 350º. Намажете дъното на правоъгълна висока тавичка за кекс/хляб (ориентировъчен размер 25х6.7) с растителна мазнина.
В средна по големина купа смесете брашното, бакпулвера, содата, солта и канелата. В по-голяма купа разбийте захарта, олиото, белтъците, млякото, бананите и ванилията докато се смесят добре. Изсипете при брашното и продължете разбъркването докато се получи хомогенна смес. Добавете орехите и получената смес изсипете в приготвената тавичка.
Печете от 40 до 65 минути в зависимост от размера на тавичката – колкото е по-дълга, толкова по-малко време ще е необходимо за изпичането. За да разберете кога е готов, набучете го с клечка за зъби и по нея не трябва да полепва съдържание от хляба. Оставете да изстине за около 5 минути и изкарайте хляба от тавата и оставете на метална решетка да се охлажда за около 1 час преди да започнете да режете от него.
3 | 0 |