Само като си помислим какво похапване ни очаква след няколко дни, то сега ни се приисква да заложим на нещо леко и приятно, което да не натоварва стомаха ни. Перфектен избор са постните кюфтенца от червена леща. Ето как да ги приготвите:
Необходими продукти:
1 чаша червена леща (измита и отцедена)
2 чаши вода
Глава лук, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, пресовани
1 чаена лъжичка кимион
1 чаена лъжичка смлян черен пипер
Сол на вкус
1/2 чаша нарязан пресен копър или магданоз
1/2 чаша фино настърган морков
2 супени лъжици зехтин
1/2 чаша брашно
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера сложете червената леща и водата. Варете на средна температура докато лещата да се свари, приблизително за 15-20 минути. Отцедете излишната вода. Прехвърлете сварената леща в купа и добре я разбъркайте с вилица или в блендер до получаване на пюре.
В голям тиган загрейте зехтина и пържете лука до омекване. Добавете чесъна и го пържете още 1-2 минути. В тигана добавете пюрето от леща и разбъркайте добре. Добавете кимиона, черния пипер и солта на вкус. Продължете да бъркате, докато сместа стане хомогенна.
Прехвърлете сместа в голяма купа и охладете за около 15-20 минути. След като е добре охладена, добавете нарязания лук, нарязания копър или магданоз, моркова и брашното (ако използвате). Замесете добре с ръце и оформете кюфтенца с желаните размери.
Подредете кюфтенцата върху тава за печене, покрита с хартия. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути или докато станат златисти.
Сервирайте топлите кюфтенца със сос по избор и нарязан свеж копър или магданоз за декорация.
0 | 0 |