Днес, в рамките на кулинарната ни седмица, посветена на балканската кухня, ще се гмурнем из дълбините на необятната от към вкусове турска кухня. А за да зарадваме и тези сред вас, които в момента постят, ще представим класическата рецепта за едно любимо на малки и големи ястие - имамбаялдъ, чието име буквално означава "имамът припадна” (според легендата един имам наистина припаднал от удоволствие, след като за първи път вкусил този специалитет).
Необходими са ви:
1 кг патладжани
2 домата
4 глави кромид лук
2 моркова
5 скилидки чесън
½ връзка магданоз
120 мл олио
2 ч.л. сол
1 щипка черен пипер млян
1 дафинов лист
10 г галета
Начин на приготвяне:
Измитите и обелени патладжани се нарязват на кубчета и се посоляват.
След като престоят петнайсетина минути, се измиват отново, подсушават се и се запържват леко в мазнината, след което се изваждат.
В същата мазнина се задушават до омекване нарязяния на филийки лук и настърганите моркови.
След това се прибавят чесъна, доматите и подправките.
Сместа се задушава, докато остане на мазнина, прибавят се патладжаните, разбъркват се и сместа се поставя в тава.
Отгоре се нареждат нарязани на кръгчета домати и се поръсва с галетата.
Пече се в умерено силна фурна и се поднася охладено.
Още изкушения с балкански привкус може да откриете в Kulinar.bg.
3 | 0 |