Вкусове от Ботуша

Погрешно е представата ни за италианска кухня да се изчерпва с пица

Вкусове от Ботуша

Едва ли има съмнение – каже ли се Италия, всеки възкликва: "Пица!” Това обаче е крайно несправедливо към така разнообразната и вкусна италианска храна, толкова обичана по цял свят.

Отдавна почитателите на средиземноморската кухня спорят за това дали в Италия или във Франция се яде по-добре. Но едно е сигурно: ароматите в коя да е тратория могат да предизвикат неконтролируемо слюноотделяне дори у най-злоядото човешко същество.

Толкова е трудно да се изброят всички невероятно вкусни продукти, специфични за кухнята на Апенинския полуостров: пармиджано, ачето балсамико, маскарпоне, рикота, каперси, вездесъщите макарони ди грано дуро (и всички техни интерпретации като спагети, лазаня, талятеле и т.н.), прошуто крудо, песто, зехтин, рукoла, моцарела, кедрови ядки, чесън. Списъкът е буквално безкраен. Като прибавим и това, че страната се дели административно на 19 провинции, което ще рече още толкова регионални кухни със своите характерни продукти и ястия, тя е същински рай за ценителя кулинар.

Трябва наистина да сте попаднали в някой малък рибарски град по безкрайните брегове на Ботуша, за да усетите невероятната смесица от аромати на море, чесън, свеж розмарин, прясно опечен хляб и зехтин, които може би най-добре описват Италия. И любовта, разбира се. Не само Джакомо Казанова, но всеки редови италиански мъж на възраст между 15 и 75 години претендира да е най-добрият любовник в света. Може би има нещо в храната!

Освен това, италианците са преки наследници на великата Римска империя, където за един не особено кратък период от време са се изсипвали всички блага на цивилизацията. Това ги превръща в едни от най-старите и най-изтънчени кулинари.

Може би най-известната рецепта на ястие в света е тази за пица "Маргарита”. Струва си да разкажем нейната история, защото тя е емблематична и за страната, и за храната: годината е 1889, когато италианската кралица Маргарита, съпруга на Умберто I, пристига на посещение в град Пиза. Градът, днес е известен по света с умерено накривената кула, тогава бил прочут с плоските си хлябове, които местните хора продавали по улиците и пазарите още от XVIII век. По онова време те били просто големи кръгли хлябове, заимствани от арабските пити, които се консумирали без нищо към тях. Кралицата отдавна познавала вкуса на този селски хляб и дори предизвиквала смут в двореца с това, че го предпочитала пред много от изисканите владетелски блюда. Готвачът Рафаеле Еспосито приготвил в нейна чест пица, но отгоре сложил три неща, символизиращи италианския трикольор: домати за червеното, моцарела за бялото и пресен босилек за зеленото. Много скоро пицата зашествала из Италия. В Болоня й добавили месо, а в Неапол – чесън, подправки, зеленчуци, пармиджано или морски дарове. Именно от Неапол тя тръгва по света, за да се превърне в любима храна на милиони, а няма да е преувеличено да кажем и милиарди хора.

Разбира се спагетите, лазанята, равиолите и ризотото са не по-малко популярни и обичани, както и телешкото карпачо – тънко нарязано сурово телешко месо с подправки и зехтин), както и меландзана (запечено ястие с патладжани, домати и моцарела) или прошуто е мелоне, тоест прочутото предястие от пармска шунка с пъпеш. А десерти като тирамису и пана кота могат да се намерят из сладкарниците по цял свят в най-различни разновидности и интерпретации. Впрочем и на самия полуостров е така: от Пиемонт до Сицилия няма да намерите две еднакви тирамисута. Всяко семейство има своя собствена рецепта, всеки ресторант – също. Горе долу като с българската баница или по-скоро като с баклавата.

Тъкмо импровизациите и бързата адаптация на простичките, но изумително вкусни рецепти, правят италианската кухня толкова обичана навсякъде. Трябва само да ви се намират под ръка екстра върджин зехтин, малко чесън, истинско пармиджано и балсамико, за да превърнете всяко ястие в прекрасна италианска импровизация. Тоест максимата, известна на всички готвачи по света, е напълно вярна. А тя е: "с италианската кухня просто не можеш да сбъркаш”.

сп. Меню 

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



59
Не е посочен 09.02.2012|13:15
Това, което ти предлагат извън Италия като тяхна кухня е само имитация. Обядваш ли веднъж в местен италински ресторант, повече няма да искаш да си тръгваш от там.
58
Не е посочен 09.02.2012|13:13
Просто са хора с вкус във всяко отношение.
57
Не е посочен 09.02.2012|13:12
Препоръчвам ти по-непопулярните и малки градчета. Само там ще усетиш истинския апенински дух.
56
Не е посочен 09.02.2012|13:11
Статията ми достави истинско удоволствие и ми припомни доста позабравени мигове, прекарани на Апенините. Италианската кухня е пример за подражание - има огромно многообразие от продукти, които са хем вкусни, хем полезни. В съчетание с местния климат, ти осигуряват дълголетие и здраве.
55
Не е посочен 09.02.2012|11:52
Пармеджано разбира се :))
54
Не е посочен 07.02.2012|18:23
мм лазаняя, но домашно приготвена :)
53
Не е посочен 07.02.2012|18:22
италианците отдавна съм ги признала като отлични готвачи
52
Не е посочен 07.02.2012|16:54
Спагетиии... добра идея ми направихте за вечеря :).
51
Не е посочен 07.02.2012|16:54
Да, наистина са много.
50
Не е посочен 07.02.2012|16:54
Не си го опитала.
49
Не е посочен 07.02.2012|16:53
Италианците са едни от най-добрите готвачи.
48
Не е посочен 07.02.2012|16:53
Италианската кухня е много добра и предпочитана в цял свят.
47
Не е посочен 07.02.2012|16:53
Големи вкусотии :).
46
Не е посочен 07.02.2012|16:45
Такива вкусни тиквички по италианска рецепта си правя всяка година, когато им дойде сезона, както и пица, паста, лазаня, тирамису. :)
45
Не е посочен 07.02.2012|16:26
И аз също не се ограничавам само с тях. :)
44
Не е посочен 07.02.2012|16:25
Пица, паста, франзели, босилек, зехтин, ароматни хлебчета, сирена, чудни сладкиши... :) Вкусно и най-важното здравословно.
43
Не е посочен 07.02.2012|16:01
Доста по-различна е от побългарения й вариант.
42
Не е посочен 07.02.2012|16:00
Италианската кухня е сред любимите ми.
41
Не е посочен 07.02.2012|15:07
няма по-добри от нас-българските мъже
40
Не е посочен 07.02.2012|14:42
е то не отнема много време, не се притеснявай
39
Не е посочен 07.02.2012|14:39
няма да робуваме цял живот на килограмите си я, хапвайте момичета и да не ви пука :)
38
Не е посочен 07.02.2012|14:36
така е, имаме късмет, че не живеем в Италия, че те там друго не ядат.
37
Не е посочен 07.02.2012|14:35
пожелавам ти го, дано ти се случи.
36
Не е посочен 07.02.2012|14:32
така е, то не са пици, то не са спагети....
35
Не е посочен 07.02.2012|14:32
Ами аз не изчерпвам представите си за Италия само с пица!
34
Не е посочен 07.02.2012|14:13
Само за ядене си мисля вече- край.
33
Не е посочен 07.02.2012|14:05
с тази кухня как да не пълнееш?
32
Не е посочен 07.02.2012|14:02
Не само Джакомо Казанова, но всеки редови италиански мъж на възраст между 15 и 75 години претендира да е най-добрият любовник в света. Може би има нещо в храната!Може!!!!!
31
Не е посочен 07.02.2012|13:53
И на ботуша искам да стъпя някой ден :)
30
Не е посочен 07.02.2012|13:42
колко вкусотиии- как да не ядеш постоянно :)
29
Не е посочен 07.02.2012|13:41
аз са съжаление нямам много време да пробвам вкъщи ,но някой ден :)
28
Не е посочен 07.02.2012|13:31
мисля да пробвам нещо в къщи, че сега много ми засилихте любопитството
27
Не е посочен 07.02.2012|13:30
много ми е трудно да устоя на вкусната храна :)
26
Не е посочен 07.02.2012|13:28
много ,добре ,че не са пред мен винаги тези вкусотии ,иначе щях да съм поне 100 килограма :Д
25
Не е посочен 07.02.2012|13:19
много вкусотии ....много нещо :)
24
Не е посочен 07.02.2012|13:18
стига сте говорили за храна ,че само това ми е в акъла напоследък :Д
23
Не е посочен 07.02.2012|13:11
и не само кухнята им е добра ,ами като цяло е много красива страна :)
22
Не е посочен 07.02.2012|13:10
Те си слагат спагетите във всяко едно ястие :Д
21
Не е посочен 07.02.2012|13:02
италианската кухня ми е любима
20
Не е посочен 07.02.2012|12:50
отиваме да ядеееем :)
19
Не е посочен 07.02.2012|12:47
нямат нищо общо с тези в бг.
18
Не е посочен 07.02.2012|12:42
не сме си и помисляли ,че италианците са единствено известни с пиците :)
17
Не е посочен 07.02.2012|12:40
не ми изглежда вкусно.
16
Не е посочен 07.02.2012|12:16
Аз правя най-вкусната лазаня!
15
Не е посочен 07.02.2012|12:15
Дано някой ден да ям истинска итзлианска пица :)
14
Не е посочен 07.02.2012|11:48
Така е, но пиците им са страшни!
13
Не е посочен 07.02.2012|11:41
Много обичам италианската кухня, не се изчерпвам само с пиците!
12
Не е посочен 07.02.2012|11:40
Ауу, да! И аз много обичам!
11
Не е посочен 07.02.2012|11:34
Аз пък възкликвам - СПАГЕТИИИИИИИ!
10
Не е посочен 07.02.2012|11:09
едни спагетки с някое вкусно сосче...просто вълшебство
9
Не е посочен 07.02.2012|11:04
ах,пак ни дразнят преди обедната почивка,много сте лоши!
8
Не е посочен 07.02.2012|11:02
И аз съм на това мнение, въпреки, че е доста калорична и много се пълнее от нея, пицата е неустоимо вкусна.
7
Не е посочен 07.02.2012|11:00
Една топло изпечена пица на пещ от някой сръчен италиански пицар би ми дошла доста добре за обяд....
6
Не е посочен 07.02.2012|10:59
И аз съм много вдъхновена от италианската кухня, но още по-интересни са ми италианските мъже, дали наистина са такива добри любовници, за каквито се представят.
5
Не е посочен 07.02.2012|10:57
Аз обожавам макароните, на фурна или варени със захар мед и сирене смесено, направо са супер.
4
Не е посочен 07.02.2012|10:57
аз предпочитам паста и сирена!
3
Не е посочен 07.02.2012|10:56
От италианската кухня много обичам спагетите, Болонезе са ми любимите, подправени с кетчуп са превъзходно ястие.
2
Не е посочен 07.02.2012|10:55
Пицата е любимото ми италианско ястие, особено тази с топените сирена направо я обожавам, а и другите разновидности с шунка, кашкавал, царевица, невероятни са
1
Не е посочен 07.02.2012|10:41
За мен се изчерпва с пица :)Това единственото,което наистина ми е вкусно от италианската кухня
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay