Ликувайте, треската за пуйки отмина. Километричните опашки в магазините полека се изпариха, а с тях и излишните нерви и напрежене от пазаруването. За радост, мнозина съобразително са напълнили в аванс хладилниците си с необходимите продукти за новогодишната вечеря. Ако ви предстои да посрещате гости у дома за празника и още умувате над менюто, заповядайте нашето специално предложение – крехко пилешко месо, подправено с джинджифил и горчица, овкусено с букет подправки. Всички на масата ще бъдат изкушени от аромата на ястието и очаровани от вкуса му. Развихрете се в кухнята и поглезете сетивата си с нестандартно празнично блюдо.
Необходими продукти:
4 бр. обезкостени пилешки гърди без кожа
2 с. л. мед
1-2 с. л. Дижонска горчица
4 с. л. вода
2-3 с. л. смлян джинджифил или 1 с. л. прясно смлян корен от джинджифил
2-4 скилидки чесън, обелени и намачкани
Сол на вкус
Прясно смлян черен пипер, на вкус
Може да се сложи и 1 с. л. лют червен пипер
Начин на приготвяне:
Затоплете фурната до 180 градуса. Добре е съдът, в който ще печете, да бъде надежден и с незалепващо покритие. Сложете пилешките гърди в съда за печене. Смесете в отделна купа меда, горчицата, водата, джинджифила, намачкания чесън и лютия червен пипер, ако ще използвате такъв. Изсипете сместа върху пилешките гърди, като ги повдигнете леко, за да могат изцяло да се напоят с нея. Добавете сол и черен пипер на вкус, печете във фурната 45 – 60 минути. Сервирайте пилешките гърди, заляти със соса. Ястието може да се гарнира с магданоз, а още по-добре – с "миш-маш" от задушени зеленчуци и ориз. Гърдите могат и да се запържат, като тиганът се затопля предварително, месото се пържи за малко самостоятелно, след което се добавя соса, всичко се разбърква добре и се готви в продължение на 20-30 минути на средна температура.
Бон апети!
19 | 0 |