Защо рязкото отказване на захарта може да причини вреда?

Защо рязкото отказване на захарта може да причини вреда?

Всеки знае, че захарта причинява кариеси и води до здравословни проблеми и наднормено тегло. Много хора, се страхуват от това и решават незабавно да се откажат от сладкото. Това обаче може да повлияе лошо на състоянието на човека. Ето как става това.

Факт е, че захарозата увеличава производството на допамин в мозъка. Това е хормон, който предизвиква чувство на удоволствие. Когато човек рязко откаже сладкишите, производството на допамин намалява. В това състояние хората често се оплакват от умора, мускулни болки, промени в настроението, гняв, тревожност и депресия.

Как правилно да намалим количеството захар в диетата? Проблемът не е в самата захар, а в нейното количество. Диетолозите препоръчват да се консумират не повече от 25-30 грама захар на ден. Трябва да се има предвид, че захарта се добавя към почти всички храни като хляб, зърнени закуски, мюсли, консервирани зеленчуци и плодове. За да намалите правилно количеството захар по правилен начин:

- Избягвайте храни с висок гликемичен индекс: сода, печени изделия, десерти, шоколад, сок в торбички.

- Заменете сладките закуски със сушени или пресни плодове.

- Четете внимателно съставките. Захарта се съдържа дори в кетчуп и други сосове, а меласата, малтозата, фруктозата и декстрозата също са захари.

- Балансирайте диетата си с три пълноценни хранения на ден и леки закуски.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay