Зеленият чай - напитката на интелигентните хора

5 факта за зеления чай, които ще ви убедят да го употребявате по-често

Зеленият чай - напитката на интелигентните хора

Неподправеният със захар или подсладител зелен чай е една от най-здравословните напитки. В него се съдържат много антиоксиданти и други полезни биохимични вещества, които предпазват организма ни от различни болести и инфекции, подпомагат функцията на мозъка и благоприятстват общото ни здравословно състояние.

Зеленият чай представлява неферментирали листа на растението, които се берат още като млади. Така антиоксидантите в тях са двойно повече, отколкото в черния, а катехините, които са сред основен компонент на растението, блокират опасните свободни радикали, увреждащи клетките в организма ни.

1. По-умни със зелен чай
Освен, че тази здравословна напитка е препоръчителна алтернатива на кафето, тя ни прави и по-умни! Тайните съставки са кофеинът, който не се съдържа в толкова големи количества, и аминокиселината, наречена "L-theanine”. Комбинацията от двете силно подобрява мозъчните функции, прави ни по-продуктивни и ни спестява изнервеността, която ни сполита след превишаване с кафената доза. Проучвания показват, че зеленият чай подобрява паметта, настроението, бдителността и реакциите ни.

2. Зеленият чай е полезен за зъбите
Японски учени са доказали, че пиенето на чаша от зелената напитка влияе положително на състоянието на зъбите. Изключение от тези обнадеждаващи резултати прави добавената захар. Добрият помощник се нарича катехин - антимикробни молекули, убиващи бактериите в устата ни, които по този начин ни предпазват от кариеси и пародонтоза.

Изследователският екип от университета в Тохуко установил, че хора - особено от мъжки пол - пиещи зелен чай, по-рядко страдат от проблеми със зъбите, водещи до тяхното изваждане. Изследването обхванало 25 хиляди мъже и жени на възраст между 40 и 64 години.

3. Зеленият чай гори калориите, като при някои хора увеличава и темпото на метаболизма 
За подобни факти говори американско изследване, проведено сред 240 мъже и жени. Групата на приемалите зелен чай хора през целия период на изследването (12 седмици) показала значителни отслабващи резултати.

Зеленият чай - напитката на интелигентните хора

4. Антиоксидантите намаляват риска от различни видове рак
Сред тях са рак на гърдата, рак на простатата, рак на дебелото черво. Имайте предвид обаче, че добавянето на мляко към чая намалява съдържанието на полезните антиоксиданти.

5. Подобно на ябълките, зеленият чай може да се окаже превантивно средство срещу Алцхаймер, Паркинсон, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания

Когато купувате зелен чай, се опитвайте да подбирате марки, за които се знае, че предлагат висококачествени продукти. Чаят на всички останали има високо съдържание на флуорид.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от Jenite.bg във Facebook.

16 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay