Днес ще ви представим рецепта за малка питка, за която не са ви необходими яйца. Ако сте малко хора вкъщи, няма смисъл да правите големи питки, които да изхвърляте, защото са се втвърдили. Ето как да приготвите тази вкусна и красива питка:
Необходими продукти:
120 мл прясно мляко
120 мл топла вода
120 мл олио
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
10 гр. мая
420 гр. брашно + още за поръсване по време на месенето
сусам за поръсване
1 жълтък за намазване, по желание
Начин на приготвяне:
В топлата вода сложете маята и половината от захарта. Покрийте съда с кърпа и го оставете настрани за няколко минути.
В една голяма купа сложете половината от брашното. Направете кладенче и изсипете водата с маята, олиото и леко затопленото мляко.
Разбъркайте и добавете останалото брашно, останалата захар и солта.
Разъркайте с лъжица и след това започнете да месите тестото.
Тестото ще стане меко и еластично.
Разточете го на голям правоъгълник и го нарежете на остри триъгълници, които трябва да бъдат еднакви.
Навийте тези триъгълници на кифлички, като започнете да навивате от основата към върха.
Вземете една тава, сложете хартия за печене в нея и наредете кифличките. Те няма да запълнят цялата тава, но не се притеснявайте, когато питката втаса, кифличките ще удвоят обема си и ще се залепят една за друга.
Покрийте тавата с кърпа и я оставете на топло за 30-40 минути.
Времето на втасване зависи от температурата, така че наблюдавайте питката и когато ви се струва достатъчно бухнала, време е да я изпечете.
Намажете я с разбития жълтък и поръсете със сусам.
Пече се на предварително загрята фурна на 160-170 градуса.
Печете питката до получаване на приятен златист загар.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |