За полезния хляб с квас

За полезния хляб с квас

"Смятам, че единственото важно за приготвянето на качествен хляб са качествените суровини, когато те са налице ни трябват само любов и желание, за да замесим най-вкусния хляб."

Това са думи на самата Невена Миткова, хлебар и собственик на една страхотна пекарна, с която се срещаме днес, за да ни разкаже всичко за живата квас и защо хлябът, приготвен с нея е толкова полезен.

Основното при хляба с жива квас е, че се приготвя само от брашно, вода и сол. Няма набухватели, няма подобрители или консерванти. Затова е много важно брашното също да е чисто, без подобрители. Още по-добре е, ако е мляно на каменна мелница, но и обикновено брашно, без подобрители, също дава чудесни резултати и в домашни условия.

За някои хора само премахването на този химически коктейл от диетичния режим и заместването му с традиционен бавно ферментирал хляб може да бъде достатъчно, за да си решат проблемите с храносмилането.

Процесът на ферментация, разказва Невена, се случва когато се смеси брашното с водата и се остави на стайна температура, на открито. "Започва процес на ферментация, при който се образуват газове в тестото, които набухват и затова, всъщност, хлябът е набухнал. Това са съвсем естествени процеси, при които дрождите започват да се хранят, като изяждат белтъците в брашното."

"Този хляб е по-здравословен. От една страна, защото в него съставките са наистина само от брашно, вода и сол. А това не е малко, защото в традиционния хляб, който е масовият хляб, вътре, освен подобрители на вкуса, има ензими, които не се знае точно от какво са и какво съдържат. Те са под общо наименование- хлебопекарни подобрители. И действат като набухват хляба, той става по-мек. Това, което е като критика към хляба с квас- това, че е по-плътен, по-твърд, това, всъщност, е естествения резултат от печенето на хляба.

Освен това в зърното главният склад за фосфор се намира в триците; той се нарича фитинова киселина. Някои специалисти смятат, че фитиновата киселина причинява подуване на корема и газове при хора, страдащи от синдрома на раздразнителните черва. Но по време на дългата, бавна ферментация на домашния квас, фитиновата киселина се разгражда. Това може да помогне със смилаемостта на хляба.

Тъй като фитазата, получена по време на ферментацията на кваса, разгражда фитиновата киселина, минералите остават на разположение и телата ни могат да ги използват. Казано по-просто, заради това квасът може да е по-хранителен. Трябва да се отбележи обаче, че макар да не може да се твърди със сигурност, някои проучвания намират полза за здравето от фитинова киселина – при хората с режим, беден на фитинова киселина, има по-голям риск от остеопороза.

Освен всички подобрители, в масовия хляб се добавя още глутен, за да е хлябът набухнал, да изглежда огромен. Докато тук глутенът е естествено съдържащият се в зърното.

Хлябът, приготвен с квас, е и по-засищащ, което води и до по-малките количества, които употребяваме от него. И ако вече преглеждате района около себе си, за да намерите къде се продава хляб с квас, имаме нещо и за вас.

Във видеото сме подготвили рецепта за приготвяне на хляб с квас в домашни условия.

 

Цялата тема за хляба с квас, както и още много любопитни такива, можете да гледате всеки петък в "По стъпките на красотата" с Надя Павлова, по Wnesstv.

Повече по темата, както и още любопитни теми на wnesstv.com, както и във фейсбук страницата на WnessTv.

 Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay