Как да готвите перфектния ориз всеки път

Как да готвите перфектния ориз всеки път

Оризът е основна храна на повече от половината от световното население. Готвенето на ориз е толкова лесна задача, която всеки може да направи. Това лесно готвене обаче може да се превърне в бъркотия, когато оризът се окаже лепкав или недостатъчно сварен. Наистина е много сложна задача да приготвите перфектната порция ориз. Независимо дали става дума за дългозърнест ориз басмати или късозърнест ориз арборио, готвенето на всяко зърно е различно.

Изчистете ориза си. Докато дългозърнестият ориз като басмати се приготвя най-добре по метода на кипене, от друга страна, оризът с къси зърна като арбориото е най-добре да се приготвя на пара или във фурна. За почти всеки метод измиването на ориза със студена вода е стъпка, която не бихте искали да пропуснете, за да приготвите перфектния ориз.

Ето още няколко стъпки, които можете да следвате, за да приготвите перфектната порция:

Варене на ориза

Според експерти, третирането на ориз като паста е едно от първите неща, които трябва да имате предвид, преди да го приготвите. За начало вземете 1 литър вода в голяма купа и добавете сол към нея. Оставете го да заври бързо и към него добавете около 1 чаша ориз. Продължавайте да бъркате, за да избегнете залепването на ориза по дъното на тигана. Гответе ориза на слаб огън за около 12 минути и за 35 минути, ако използвате кафяв ориз. След като оризът омекне, прецедете го и добавете малко масло към него. Внимавайте, тъй като оризът ще бъде изключително нежен и може да се счупи, разваляйки текстурата.

Готвене на пара

В голяма тенджера добавете 1 ½ чаши вода, добавете сол към нея и я оставете да заври. Добавете една чаша ориз и го оставете да се готви около 15 минути. Поддържайте пламъка средно нисък. След като водата се абсорбира от ориза, оставете го покрит още 10 минути, тъй като това позволява оризът да се сготви. След това внимателно го преместете с вилица, за да не се счупи и сервирайте!

Печене

Готвенето в готварска печка не следва различни по-различни стъпки от другите методи за готвене, но се препоръчва да готвите късозърнест ориз във фурната. Така оризът се сготвя по-бързо. Към една чаша ориз добавете чаша и половина вода.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay