Прияде ни се традиционно свинско с кисело зеле! Ако и на вас ви се похапва точно това, ето ви една лесна рецепта!
Необходими продукти:
- 500 г свинско месо (може да използвате свински ребра, плешка или бут)
- 1 кг кисело зеле
- 2 глави лук
- 3-4 скилидки чесън
- 2 моркова
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 2 домата (или 200 мл доматен сок)
- 2-3 супени лъжици олио или зехтин
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- Сол и черен пипер на вкус
- Дафинов лист (по желание)
- Черен пипер на зърна (по желание)
- 1 чаша вода или бульон
Начин на приготвяне:
-
Подготовка на месото:
- Нарежете свинското месо на парчета с размер около 3-4 см.
- В голяма тенджера загрейте олиото или зехтина и запържете месото до златисто от всички страни. Извадете го и го оставете настрана.
-
Запържване на зеленчуците:
- В същата тенджера добавете нарязания на ситно лук и го задушете до златисто.
- Добавете нарязаните на кубчета моркови и чушки и продължете да задушавате още няколко минути.
- Прибавете нарязаните на ситно чесън и домати (или доматения сок) и разбъркайте добре.
-
Добавяне на зелето:
- Нарежете киселото зеле на тънки ивици и го добавете в тенджерата при зеленчуците. Разбъркайте добре.
- Върнете месото обратно в тенджерата.
-
Подправки и готвене:
- Добавете червения пипер, солта, черния пипер, дафиновия лист и черния пипер на зърна (ако използвате).
- Залейте със вода или бульон, така че течността да покрие почти всичко в тенджерата.
- Оставете ястието да заври, след което намалете котлона и оставете да къкри на слаб огън за около 1.5 - 2 часа, докато месото стане крехко и зелето омекне.
-
Сервиране:
- Сервирайте свинското с кисело зеле топло, като може да го гарнирате с хляб или картофено пюре.
0 | 0 |