Ако сте със съмнение за язва или вече сте били диагностицирани с такава, е важно да следвате специфични насоки, предоставени от вашия лекар или диетолог. Обаче общо взето, има някои храни и напитки, които често се препоръчва да се избягват при язва. Те включват:
Люти и подправени храни
Червени чушки, лютеница, пипер, чесън и люти подправки могат да раздразнят стомашната обвивка и усилват симптомите на язвата.
Кисели храни и напитки
Цитрусови плодове (като лимон, портокал и грейпфрут) и кисели напитки могат да бъдат дразнещи за стомаха.
Алкохол
Алкохолните напитки могат да увеличат продукцията на желудъчен сок и да дразнят стомаха.
Кофеин
Кафето и някои безалкохолни напитки с кофеин могат също да бъдат дразнещи за стомаха.
Масло и мазнини
Мазните храни могат да увеличат продукцията на киселини и да затруднят преминаването на храната през стомаха.
Прясно мляко
Някои хора с язва могат да рзвият непоносимост към прясно мляко, затова може да бъде препоръчително да го избягват.
Алергени и непоносимост към храни
Ако съществува някаква хранителна алергия или непоносимост към определени храни, те трябва също да се избягват.
1 | 0 |