Какво върви ръка за ръка с киното? Пуканките, разбира се! Ако обаче решите довечера да си останете вкъщи и да си спретнете домашна киновечеринка, то задължително и пуканките трябва да бъдат домашно приготвени. Е, или ако не друго, то поне домашно карамелезирани. Вижте как.
Необходими са ви:
5-6 чаени чаши готови пуканки
6 с.л. масло
½ ч.ч. кафява захар
½ ч.ч. ванилов екстракт
⅛ ч.л. сода за хляб
Начин на приготвяне:
Започнете като загреете фурната на 120 С. Постелете тава за печене с пергаментова хартия и оставете настрани.
Сложете пуканките в голяма огнеопорна купа.
В тиган стопете маслото на средна температура. Добавете захарта и бъркайте, докато се смесят напълно. Оставете течността да заври. Разбърквайте с шпатула, за да не залепне. Махнете тигана от котлона.
В отделна малка купичка разбъркайте ванилията, солта, содата и маслото със захарта. Когато започне да се надига и да излизат балончета от цялата смес, продължете да разбърквате с шпатулата, докато се получи гладък карамел.
Бавно излейте карамела в купата с пуканките и разбъркайте, за да се покрият от всички страни.
Разпределете пуканките в тавата с хартията и печете за около час. Разбърквайте и разделяйте там, където са се получили бучки (струпване на много пуканки).
Оставете да изстинат добре, преди да консумирате.
Още любопитни статии от Kulinar.bg:
3 рецепти, които могат да бъдат и сладки, и солени
"Всяка неделя”, или как да си сготвим обяд за цялата седмица
4 | 0 |